zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
 Twarde margaryny (w kostce) – do pieczenia i smażenia

Twarde margaryny (w kostce) – do pieczenia i smażenia

Są dodawane m.in. w celu utrzymania stałej postaci margaryny, na etykiecie najczęściej opisane są jako „tłuszcz roślinny rzepakowy częściowo uwodorniony”
Źródło:
Rozwiń
Słone przekąski

Słone przekąski

Czyli chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wszelkie inne słone przekąski. Dzięki tłuszczom trans są bardziej chrupkie i lepiej smakują. Im bardziej chrupiące chipsy lub krakersy, tym w ich składzie jest więcej utwardzonych olejów roślinnych.
Źródło:
Rozwiń
Pączki

Pączki

Tłuszcze trans są obecne przede wszystkim w tych pączkach, które smażone są na używanym wielokrotnie oleju (a to częsta praktyka w wielu cukierniach).
Źródło:
Rozwiń
Ciastka i ciasta

Ciastka i ciasta

Utwardzone oleje roślinne to również składnik wielu produkowanych przemysłowo ciast i ciastek, a także herbatników i biszkoptów.
Źródło:
Rozwiń
Niektóre wyroby z czekolady

Niektóre wyroby z czekolady

Dużo tłuszczów trans zawierają również wafelki, nadziewane batony czekoladowe i nadziewane czekolady.
Źródło:
Rozwiń
Dania fast-food

Dania fast-food

Tłuszcze trans obecne są niemal w każdej potrawie typu fast-food. Największa ich ilość znajduje się we frytkach (wielokrotnie smażonych na tym samym oleju), a także w hamburgerach, kebabie i pizzy
Źródło:
Rozwiń
Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów

Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów

Tłuszcze trans w takich produktach to powszechny składnik - dzięki nim mają one dłuższy termin przydatności do spożycia.
Źródło:
Rozwiń
Lody bardzo znanej marki wycofane ze sklepów! Wykryto w nich tlenek etylenu - substancję szkodliwą dla zdrowia

Lody bardzo znanej marki wycofane ze sklepów! Wykryto w nich tlenek etylenu - substancję szkodliwą dla zdrowia

Tłuszcze trans mają tu konkretne zadanie: są dodawane w celu utwardzenia masy lodowej. Na etykietach lodów występują pod postacią częściowo utwardzonego oleju palmowego.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Serki topione, serki homogenizowane

Serki topione, serki homogenizowane

Na etykietach tych produktów tłuszcze trans występują pod nazwą "częściowo utwardzone oleje palmowe/rzepakowe" lub "częściowo utwardzone tłuszcze roślinne".
Źródło:
Rozwiń
Majonezy

Majonezy

Utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne nadają majonezowi pożądaną przez producenta konsystencję i przedłużają termin zdatności do spożycia.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
 Twarde margaryny (w kostce) – do pieczenia i smażenia
Słone przekąski
Pączki
Ciastka i ciasta
Niektóre wyroby z czekolady
Dania fast-food
Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów
Lody bardzo znanej marki wycofane ze sklepów! Wykryto w nich tlenek etylenu - substancję szkodliwą dla zdrowia
Serki topione, serki homogenizowane
Majonezy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email