Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
 Twarde margaryny (w kostce) – do pieczenia i smażenia

Twarde margaryny (w kostce) – do pieczenia i smażenia

Są dodawane m.in. w celu utrzymania stałej postaci margaryny, na etykiecie najczęściej opisane są jako „tłuszcz roślinny rzepakowy częściowo uwodorniony”
Autor: Getty Images
Rozwiń
Słone przekąski

Słone przekąski

Czyli chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wszelkie inne słone przekąski. Dzięki tłuszczom trans są bardziej chrupkie i lepiej smakują. Im bardziej chrupiące chipsy lub krakersy, tym w ich składzie jest więcej utwardzonych olejów roślinnych.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Pączki

Pączki

Tłuszcze trans są obecne przede wszystkim w tych pączkach, które smażone są na używanym wielokrotnie oleju (a to częsta praktyka w wielu cukierniach).
Autor: Getty Images
Rozwiń
Ciastka i ciasta

Ciastka i ciasta

Utwardzone oleje roślinne to również składnik wielu produkowanych przemysłowo ciast i ciastek, a także herbatników i biszkoptów.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Niektóre wyroby z czekolady

Niektóre wyroby z czekolady

Dużo tłuszczów trans zawierają również wafelki, nadziewane batony czekoladowe i nadziewane czekolady.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Dania fast-food

Dania fast-food

Tłuszcze trans obecne są niemal w każdej potrawie typu fast-food. Największa ich ilość znajduje się we frytkach (wielokrotnie smażonych na tym samym oleju), a także w hamburgerach, kebabie i pizzy
Autor: Getty Images
Rozwiń
Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów

Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów

Tłuszcze trans w takich produktach to powszechny składnik - dzięki nim mają one dłuższy termin przydatności do spożycia.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Lody bardzo znanej marki wycofane ze sklepów! Wykryto w nich tlenek etylenu - substancję szkodliwą dla zdrowia

Lody bardzo znanej marki wycofane ze sklepów! Wykryto w nich tlenek etylenu - substancję szkodliwą dla zdrowia

Tłuszcze trans mają tu konkretne zadanie: są dodawane w celu utwardzenia masy lodowej. Na etykietach lodów występują pod postacią częściowo utwardzonego oleju palmowego.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Serki topione, serki homogenizowane

Serki topione, serki homogenizowane

Na etykietach tych produktów tłuszcze trans występują pod nazwą "częściowo utwardzone oleje palmowe/rzepakowe" lub "częściowo utwardzone tłuszcze roślinne".
Autor: Getty Images
Rozwiń
Majonezy

Majonezy

Utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne nadają majonezowi pożądaną przez producenta konsystencję i przedłużają termin zdatności do spożycia.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
 Twarde margaryny (w kostce) – do pieczenia i smażenia
Słone przekąski
Pączki
Ciastka i ciasta
Niektóre wyroby z czekolady
Dania fast-food
Zupy w proszku, koncentraty zup i sosów
Lody bardzo znanej marki wycofane ze sklepów! Wykryto w nich tlenek etylenu - substancję szkodliwą dla zdrowia
Serki topione, serki homogenizowane
Majonezy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email