Mirabelki - odmiana Flotowa

Mirabelki - odmiana Flotowa

Jest to odmiana pochodząca z Austrii o złotożółtym kolorze. Takie mirabelki są słodkokwaśne i niezbyt soczyste
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Mirabelki z Nancy

Mirabelki z Nancy

To najstarsza odmiana mirabelek, która wywodzi się z Lotaryngii - najbardziej słodka, z charakterystycznym czerwonym rumieńcem
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Kwiaty mirabelek

Kwiaty mirabelek

Mirabelki kwitną zwykle na przełomie kwietnia i maja. Niezbyt wysokie drzewka (3-6 m) obsypują się wtedy białym kwieciem, które przyciąga pszczoły
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Ałycza

Ałycza

Mirabelkę bardzo łatwo pomylić ze śliwą wiśniową, czyli ałyczą, która ma owoce o podobnym kształcie, ale w kolorze czerwonym
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Niedojrzałe mirabelki

Niedojrzałe mirabelki

W niektórych rejonach świata wykorzystuje się nawet zielone, niedojrzałe mirabelki, np. do kwaśnych zup czy sosów
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Konfitury z mirabelek

Konfitury z mirabelek

Ze względu na słodkokwaśny smak i niezwykły aromat mirabelki nadają się na dżemy i konfitury
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Przetwory z mirabelek

Przetwory z mirabelek

Nasze babcie robiły też z mirabelek chętnie kompoty, nalewki i soki
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Ciasto z mirabelek

Ciasto z mirabelek

Mirabelki dojrzewają zwykle w sierpniu i szybko się psują, więc warto zrobić z nich pyszne i oryginalne ciasto
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Mirabelki - odmiana Flotowa
Mirabelki z Nancy
Kwiaty mirabelek
Ałycza
Niedojrzałe mirabelki
Konfitury z mirabelek
Przetwory z mirabelek
Ciasto z mirabelek
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email