Mirabelki - odmiana Flotowa
Jest to odmiana pochodząca z Austrii o złotożółtym kolorze. Takie mirabelki są słodkokwaśne i niezbyt soczyste
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Mirabelki z Nancy
To najstarsza odmiana mirabelek, która wywodzi się z Lotaryngii - najbardziej słodka, z charakterystycznym czerwonym rumieńcem
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Kwiaty mirabelek
Mirabelki kwitną zwykle na przełomie kwietnia i maja. Niezbyt wysokie drzewka (3-6 m) obsypują się wtedy białym kwieciem, które przyciąga pszczoły
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Ałycza
Mirabelkę bardzo łatwo pomylić ze śliwą wiśniową, czyli ałyczą, która ma owoce o podobnym kształcie, ale w kolorze czerwonym
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Niedojrzałe mirabelki
W niektórych rejonach świata wykorzystuje się nawet zielone, niedojrzałe mirabelki, np. do kwaśnych zup czy sosów
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Konfitury z mirabelek
Ze względu na słodkokwaśny smak i niezwykły aromat mirabelki nadają się na dżemy i konfitury
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Przetwory z mirabelek
Nasze babcie robiły też z mirabelek chętnie kompoty, nalewki i soki
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Ciasto z mirabelek
Mirabelki dojrzewają zwykle w sierpniu i szybko się psują, więc warto zrobić z nich pyszne i oryginalne ciasto
Autor: Getty Images/ Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Zamknij reklamę za
s.
X
Zamknij reklamę
...
email