Jest to odmiana pochodząca z Austrii o złotożółtym kolorze. Takie mirabelki są słodkokwaśne i niezbyt soczyste
To najstarsza odmiana mirabelek, która wywodzi się z Lotaryngii - najbardziej słodka, z charakterystycznym czerwonym rumieńcem
Mirabelki kwitną zwykle na przełomie kwietnia i maja. Niezbyt wysokie drzewka (3-6 m) obsypują się wtedy białym kwieciem, które przyciąga pszczoły
Mirabelkę bardzo łatwo pomylić ze śliwą wiśniową, czyli ałyczą, która ma owoce o podobnym kształcie, ale w kolorze czerwonym
W niektórych rejonach świata wykorzystuje się nawet zielone, niedojrzałe mirabelki, np. do kwaśnych zup czy sosów
Ze względu na słodkokwaśny smak i niezwykły aromat mirabelki nadają się na dżemy i konfitury
Nasze babcie robiły też z mirabelek chętnie kompoty, nalewki i soki
Mirabelki dojrzewają zwykle w sierpniu i szybko się psują, więc warto zrobić z nich pyszne i oryginalne ciasto