Powrót do artykułu
Mirabelki - odmiana Flotowa
Fot.: Getty Images
Mirabelki z Nancy
Fot.: Getty Images
Kwiaty mirabelek
Fot.: Getty Images
Ałycza
Fot.: Getty Images
Niedojrzałe mirabelki
Fot.: Getty Images
Konfitury z mirabelek
Fot.: Getty Images
Przetwory z mirabelek
Fot.: Getty Images
Ciasto z mirabelek
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
Nie igraj ze słońcem. Ich już zabolało - MAKABRA! [ZDJĘCIA]
Nie igraj ze słońcem. Ich już zabolało - MAKABRA!…

Nie igraj ze słońcem. Ich już zabolało - MAKABRA! [ZDJĘCIA]

Mirabelki - rodzaje i zastosowanie

Mirabelki - odmiana Flotowa

Jest to odmiana pochodząca z Austrii o złotożółtym kolorze. Takie mirabelki są słodkokwaśne i niezbyt soczyste

Mirabelki z Nancy

To najstarsza odmiana mirabelek, która wywodzi się z Lotaryngii - najbardziej słodka, z charakterystycznym czerwonym rumieńcem

Kwiaty mirabelek

Mirabelki kwitną zwykle na przełomie kwietnia i maja. Niezbyt wysokie drzewka (3-6 m) obsypują się wtedy białym kwieciem, które przyciąga pszczoły

Ałycza

Mirabelkę bardzo łatwo pomylić ze śliwą wiśniową, czyli ałyczą, która ma owoce o podobnym kształcie, ale w kolorze czerwonym

Niedojrzałe mirabelki

W niektórych rejonach świata wykorzystuje się nawet zielone, niedojrzałe mirabelki, np. do kwaśnych zup czy sosów

Konfitury z mirabelek

Ze względu na słodkokwaśny smak i niezwykły aromat mirabelki nadają się na dżemy i konfitury

Przetwory z mirabelek

Nasze babcie robiły też z mirabelek chętnie kompoty, nalewki i soki

Ciasto z mirabelek

Mirabelki dojrzewają zwykle w sierpniu i szybko się psują, więc warto zrobić z nich pyszne i oryginalne ciasto

Monika Ochnik
email