Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny to grzyb jadalny, który zwykle rośnie pod sosnami. Fot. Jerzy Opioła/Wikimedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Kapelusz maślaka zwyczajnego zwykle jest brązowy na górze, a na dole żółtawy. Fot. George Chernilevsky/Wikimedia Commons
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

Hymenofor u młodych owocników zakryty jest białą osłonką, którą później łatwo daje się oddzielić od miąższu kapelusza. Miąższ maślaka zwyczajnego jest białożółtawy. Fot. Dave W (Dave W), Mushroom Observer/Wikimedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny

To jeden z najsmaczniejszych grzybów. Jego cechami charakterystycznymi są: błoniasty, czarnofioletowy, odstający pierścień i lepka, łatwo zdzierająca się skórka na kapeluszu. Maślak rośnie zwykle w dużych skupiskach tylko pod sosną (stąd jego inna potoczna nazwa - sośniak), mniej więcej od połowy czerwca do połowy października. Na szczęście nie ma trującego sobowtóra
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email