Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Biała marchew

Biała marchew

Biała marchew, której właściwości tak doceniano w starożytnych Chinach, zawiera wszystkie składniki odżywcze obecne w tradycyjnej marchwi oprócz beta-karotenu.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marchew fioletowa i czarna

Marchew fioletowa i czarna

Na rynku dostępne są także odmiany marchewki w kolorze filetowym i czarnym. Zawierają one antocyjany - barwniki roślinne i jednocześnie związki o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Ich wysoka zawartość w tych odmianach marchwi wpływa korzystnie na właściwości prozdrowotne tego warzywa.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Żółta marchew

Żółta marchew

Odmiana żółta zawiera beta-karoten, choć nie w tak dużej ilości jak odmiana pomarańczowa.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marchew czerwona

Marchew czerwona

Marchew czerwona swoją barwę zawdzięcza zawartości likopenu. Związek ten odpowiada również za kolor pomidorów.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Biała marchew
Marchew fioletowa i czarna
Żółta marchew
Marchew czerwona
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email