Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marakuja

Marakuja

Marakuja to owoc o skórzastej skórce i słodko-kwaśnym smaku, który posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marakuja

Marakuja

Wyróżnia się dwa rodzaje marakui - żółtą i fioletową.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marakuja

Marakuja

Obie odmiany charakteryzują się skórzastą skórką i słodko-kwaśnym smakiem, jednak męczennica jadalna o fioletowej skórce jest mniej kwaskowata i bardziej soczysta.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sok z marakui

Sok z marakui

Na Maderze sok z marakui podawany jest na poprawę trawienia. Współczesna fitoterapia poleca go także na dolegliwości ze strony układu pokarmowego na tle nerwowym, np. nerwicę żołądka .
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jak jeść marakuję?

Jak jeść marakuję?

Marakuję należy przekroić wzdłuż na pół i wybrać łyżeczką miąższ z nasionami, które są jadalne, choć zwykle się je usuwa. Aby pozbyć się nasion, należy odcisnąć miąższ na sitku (niealuminiowym) lub gazie. Powstaje w ten sposób papka, którą można zjeść lub wykorzystać w kuchni.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Marakuja
Marakuja
Marakuja
Sok z marakui
Jak jeść marakuję?
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email