Kudzu to roślina dziko rosnąca jedynie w Chinach, Japonii i Korei. W XIX wieku japońscy ogrodnicy przywieźli ją do Stanów Zjednoczonych.
Autor: Thinkstockphotos.com, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
KUDZU
Kudzu charakteryzuje się dużymi liśćmi, kwiatami w barwach od fioletowej po odcienie kremowe i oryginalnym, intensywnym zapachem.
Autor: Thinkstockphotos.com, Archiwum prywatne
Rozwiń
KUDZU
Kudzu przypomina winorośl i przyrasta w zastraszającym tempie: nawet do 1 metra na dobę. Bardzo wiele zielonych „gór” tej rośliny można obserwować w USA, Gruzji i w niektórych krajach śródziemnomorskich. Fot. Wikimedia Commons, lic. Public Domain
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
KUDZU
Zastosowanie w lecznictwie znalazł korzeń kudzu.
Autor: Thinkstockphotos.com, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
KUDZU
Z korzenia kudzu otrzymuje się mączkę, którą można wykorzystać w kuchni
Autor: Thinkstockphotos.com, Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
KUDZU
Skrobia z kudzu przypomina w smaku mączkę ziemniaczaną. Można ją stosować m.in. do zagęszczania sosów.