Kozieradka wyglądem przypomina koniczynę. Bladożółtawe kwiaty kozieradki wyrastają pojedynczo lub niekiedy parami z kątów liści. Owocem jest długi strąk, który przypomina rogi koziorożca. Fot. Malyadri/Wikimedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Kozieradka
Nasiona kozieradki są czterościenne lub romboidalne i mają 5 mm długości. Poza tym są matowe, szarożółte lub brunatne z ukośną bruzdą widoczną z boku. Fot. Miansari66/Wikimedia Commons
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Kozieradka
Kasoori methi (kasuri methi) to inaczej wysuszone liście kozieradki. Dodane do potraw, dodają im niezwykłego, pysznego smaku oraz wspaniałego aromatu. Fot. Miansari66/Wikimedia Commons.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Kozieradka
Współczesne badania naukowe potwierdzają odkryte już dawno temu właściwości lecznicze kozieradki, która znalazła zastosowanie nie tylko w lecznictwie, lecz także w kulturystyce, kosmetyce i kuchni.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Kozieradka
Kozieradka znalazła zastosowanie także w kulturystyce, ponieważ redukuje ilość tkanki tłuszczowej i podwyższa stężenie testosteronu.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Olej z kozieradki
Olej z kozieradki to aromatyczny olej, który bogaty jest w niezbędne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3, co sprawia, że jest korzystny dla wielu procesów zachodzących w organizmie.