Powrót do artykułu
Fot.: Istock Photo
Fot.: Istock Photo
Jaglana
Fot.: Photos.com
Zobacz następną galerię
W drugiej ciąży czułam się doskonale – do ósmego miesiąca chodziłam do pracy.
W drugiej ciąży czułam się doskonale – do ósmego …

W drugiej ciąży czułam się doskonale – do ósmego miesiąca chodziłam do pracy.

kasze

Gryczana

Gryczana. Może być zwykła (biała), prażona (palona). Obie występują jako całe i łamane. Kasza krakowska jest drobna, łamana z nieprażonego ziarna. Kasze gryczane zawierają dużo białka – sporo lizyny i tryptofanu oraz kwasu foliowego. Dostarczają mnóstwo magnezu, fosforu, cynku. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwaszają organizmu. Ze względu na to, że są bardzo delikatne, zaleca się je przy zaburzeniu czynności jelit.

Kasze jęczmienne

Jęczmienna. To pęczak – gruby lub średni, perłowa – gruba, średnia i drobna, oraz kasza łamana, nazywana jęczmienną – różnej grubości. Wszystkie są dobrym źródłem witaminy PP. Dostarczają dużo rozpuszczalnego błonnika. Pęczak dobrze smakuje z duszonymi mięsami, grzybami, warzywami, nadaje się do farszów i sałatek. Można z niego robić kotlety. Kaszę perłową i łamaną dodaje się do zup, drugich dań oraz zapiekanek.

Jaglana

Jaglana. Powstaje z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Ma żółty kolor i słodkawy smak. Zawiera mało skrobi, a dużo białka, lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia stawy i kości. Sporo w niej witamin z grupy B, żelaza i miedzi, a nie ma glutenu. Dobra jest dla cierpiących na niedokrwistość i alergików. Jest świetnym dodatkiem do mięsa i mleka. Można ją zapiec z owocami, twarogiem, przyrządzić budyń, leguminę.

email