Gryczana

Gryczana. Może być zwykła (biała), prażona (palona). Obie występują jako całe i łamane. Kasza krakowska jest drobna, łamana z nieprażonego ziarna. Kasze gryczane zawierają dużo białka – sporo lizyny i tryptofanu oraz kwasu foliowego. Dostarczają mnóstwo magnezu, fosforu, cynku. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwaszają organizmu. Ze względu na to, że są bardzo delikatne, zaleca się je przy zaburzeniu czynności jelit.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Kasze jęczmienne

Jęczmienna. To pęczak – gruby lub średni, perłowa – gruba, średnia i drobna, oraz kasza łamana, nazywana jęczmienną – różnej grubości. Wszystkie są dobrym źródłem witaminy PP. Dostarczają dużo rozpuszczalnego błonnika. Pęczak dobrze smakuje z duszonymi mięsami, grzybami, warzywami, nadaje się do farszów i sałatek. Można z niego robić kotlety. Kaszę perłową i łamaną dodaje się do zup, drugich dań oraz zapiekanek.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jaglana

Jaglana

Jaglana. Powstaje z obłuskanych i polerowanych całych ziaren prosa. Ma żółty kolor i słodkawy smak. Zawiera mało skrobi, a dużo białka, lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia stawy i kości. Sporo w niej witamin z grupy B, żelaza i miedzi, a nie ma glutenu. Dobra jest dla cierpiących na niedokrwistość i alergików. Jest świetnym dodatkiem do mięsa i mleka. Można ją zapiec z owocami, twarogiem, przyrządzić budyń, leguminę.
Autor: Photos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Gryczana
Kasze jęczmienne
Jaglana
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email