Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Dlaczego warto jeść jeżyny?

Dlaczego warto jeść jeżyny?

Nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe! Poznaj 5 powodów, dla których warto je jeść.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Niski indeks glikemiczny

Niski indeks glikemiczny

Jeżyny są owocami o niskim indeksie glikemicznym - wynosi on 25. Owoce te mogą być więc z powodzeniem wybierane przez diabetyków.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Witamina C

Witamina C

Jeżyny są dobrym źródłem witaminy C. Szklanka jeżyn pokrywa 60 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Niskokaloryczne

Niskokaloryczne

Jeżyny mają bardzo mało kalorii, dlatego warto je wkomponować do swojej diety. 100 g tych owoców to zaledwie 43 kcal! Dodatkowo dzięki zawartości pektyn dają uczucie sytości.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Na PMS

Na PMS

Jeżyny są źródłem fitoestrogenów, czyli naturalnych estrogenów roślinnych. Wykazują one podobne działanie do żeńskich hormonów, dlatego mogą złagodzić objawy PMS.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Na zdrowe serce

Na zdrowe serce

Owoce te są również bogate w antocyjany. Dzięki temu mogą wspomóc pracę układu krążenia dzięki zwiększeniu elastyczności naczyń włosowatych.

Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Jeżyny
Jeżyny
Jeżyny
Jeżyny
Jeżyny
Jeżyny
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email