Chrupiące ogórki są też bogate w składniki odżywcze, które sprawiają, że jest to jeden z najzdrowszych dodatków do diety. Ogórki są źródłem minerałów, witamin i elektrolitów. Najlepiej spożywać je na surowo.
Cukinia zawiera w wodę i błonnik, czyli dwa związki, które korzystnie wpływają na trawienie, zmniejszając ryzyko zaparć i dolegliwości związanych z zaburzeniem czynnościowym jelit.
Jeśli latem jesz dużo rzodkiewki, prawdopodobnie dlatego, że utrzymuje ona organizm w stanie nawodnienia ze względu na wysoką zawartość wody.
Jeden średni pomidor dostarcza około pół szklanki wody (118 ml), a także wiele minerałów i witamin (m.in. A i C).
Arbuz to jeden z najbardziej nawilżających i niskokalorycznych owoców, jakie można zjeść. Jedna szklanka arbuza (154 g) zawiera 118 ml wody oraz inne składniki odżywcze takie jak błonnik, magnez, witaminę A i C.
Tanie truskawki. Ceny wracają do normy
Kalafior to bardzo pożywne, a zarazem nawilżające warzywo. Jedna filiżanka (100 g) kalafiora, to więcej niż jedna czwarta wody (59 m)l oraz 3 gramy błonnika zmniejszającego apetyt.
Melon to niezwykle pożywny owoc! Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym pozytywnie wpływa na stan zdrowia. Melon zawiera 90% wody, dzięki czemu świetnie gasi pragnienie, a przy tym jest niskokaloryczny.
Pomarańcza jest niezwykle zdrowym owocem, który zapewnia szereg korzyści prozdrowotnych. W jednej pomarańczy jest prawie pół szklanki (118 ml) wody wraz z błonnikiem i kilkoma innymi składnikami odżywczymi.
Grejpfrut to wyjątkowo zdrowy owoc cytrusowy o wielu walorach zdrowotnych. Połowa grejpfruta zawiera prawie pół szklanki (118 gramów) wody. Dlatego też warto go jeść!