Neurosymulator nerwów krzyżowych w leczeniu nietrzymania stolca
Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Nasiona niektórych jej gatunków znalazły zastosowanie jako przyprawa oraz surowiec do wyrobu musztardy, a także - ze względu na właściwości zdrowotne - jako środek leczniczy w medycynie naturalnej.
Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Gorczyca to roślina, która ma czteropłatkowe, żółte kwiaty, zebrane na szczytach łodygi w wielokwiatowe grona. Jej ziarenka są drobniutkie, kuliste, o barwie jasnożółtej, zebrane po 4-6 sztuk w łuszczynie.
Gorczyca żółta
Gorczyca żółta to inaczej gorczyca biała lub jasna ( Sinapis alba )
Gorczyca biała
Najbardziej popularna jest gorczyca biała. Nasiona goryczy białej służą do wyrobu musztardy francuskiej (łagodnej) oraz jako dodatek do niektórych marynat.
Gorczyca czarna
Gorczyca czarna jest bardzo silna w smaku i działaniu. Jej nadmierne spożycie (a także musztardy na jej bazie) może przyczynić się do uszkodzenia nerek i doprowadzić do krwiomoczu. Jej nazwa naukowa to kapusta czarna, kapusta gorczyca.
Gorczyca brązowa
Pochodząca z Indii gorczyca sarepska, znana także jako gorczyca brązowa ( Brassica Juncea ), jest jeszcze ostrzejsza niż gorczyca czarna. Ma wręcz palący smak. Aktualna jej nazwa naukowa to kapusta sitowa.