Powrót do artykułu
Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Fot.: Thinkstockphotos.com
Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Fot.: Thinkstockphotos.com
Gorczyca żółta
Fot.: Thinkstockphotos.com
Gorczyca biała
Fot.: Thinkstockphotos.com
Gorczyca czarna
Fot.: Thinkstockphotos.com
Gorczyca brązowa
Fot.: Thinkstockphotos.com
Zobacz następną galerię
Neurosymulator nerwów krzyżowych w leczeniu nietrzymania stolca
Neurosymulator nerwów krzyżowych w leczeniu nietr…

Neurosymulator nerwów krzyżowych w leczeniu nietrzymania stolca

Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Nasiona niektórych jej gatunków znalazły zastosowanie jako przyprawa oraz surowiec do wyrobu musztardy, a także - ze względu na właściwości zdrowotne - jako środek leczniczy w medycynie naturalnej.

Gorczyca - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Gorczyca to roślina, która ma czteropłatkowe, żółte kwiaty, zebrane na szczytach łodygi w wielokwiatowe grona. Jej ziarenka są drobniutkie, kuliste, o barwie jasnożółtej, zebrane po 4-6 sztuk w łuszczynie.

Gorczyca żółta

Gorczyca żółta to inaczej gorczyca biała lub jasna ( Sinapis alba )

Gorczyca biała

Najbardziej popularna jest gorczyca biała. Nasiona goryczy białej służą do wyrobu musztardy francuskiej (łagodnej) oraz jako dodatek do niektórych marynat.

Gorczyca czarna

Gorczyca czarna jest bardzo silna w smaku i działaniu. Jej nadmierne spożycie (a także musztardy na jej bazie) może przyczynić się do uszkodzenia nerek i doprowadzić do krwiomoczu. Jej nazwa naukowa to kapusta czarna, kapusta gorczyca.

Gorczyca brązowa

Pochodząca z Indii gorczyca sarepska, znana także jako gorczyca brązowa ( Brassica Juncea ), jest jeszcze ostrzejsza niż gorczyca czarna. Ma wręcz palący smak. Aktualna jej nazwa naukowa to kapusta sitowa.

email