Powrót do artykułu
Fit lunchbox z plackami kukurydzianymi (300 kcal)
Fot.: thinkstockphotos.com
Fit lunchbox z ryżem, łososiem i brokułami (450 kcal)
Fot.: thinkstockphotos.com
Dietetyczny chlebek bananowy (200 kcal)
Fot.: thinkstockphotos.com
Lunchbox z kurczakiem, awokado i pomarańczami (370 kcal)
Fot.: thinkstockphotos.com
Zobacz następną galerię
Liść laurowy
Liść laurowy

Liść laurowy

Fit lunchboxy - przepisy na dietetyczny lunch do pracy

Przepisy na dietetyczne lunch boxy do 450 kcal.

Fit lunchbox z plackami kukurydzianymi (300 kcal)

Składniki: 1 puszka kukurydzy, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 2/3 szklanki maślanki, 2 cebule dymki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia (np. kokosowy) Przygotowanie: Kukurydzę odcedź i odłóż ją do osobnej miski. Szalotkę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Jajka wbij do miski, dodaj maślankę i roztrzep. Połącz partiami suche składniki z mokrymi i wymieszaj na gładką masę. Dodaj kukurydzę, cebulkę, szczypiorek i przypraw do smaku. Smaż placki na rumiano z obu stron. Z przepisu wychodzą 3 porcje.

Fit lunchbox z ryżem, łososiem i brokułami (450 kcal)

Składniki: mały filet z łososia (150 g) kilka różyczek brokułu pół torebki ryżu 1 ząbek czosnku pół cebuli ostra i słodka papryka pieprz, sól łyżka masła Przygotowanie: Ugotuj ryż. W osobnym garnku ułóż łososia, zalej go zimną wodą, dodaj sól do smaku i gotuj przez 10-15 minut. W tym czasie brokuły umyj, a następnie przygotuj cebulę: posiekaj ją i zeszklij na patelni na łyżce masła, potem dodaj sprasowany czosnek. Do cebuli dodaj brokuły, podlej je wodą, przypraw i duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Do całości dodaj ryż i wymieszaj. Ugotowanego łososia ostudź, a następnie porwij palcami na kawałki i wymieszaj z ryżem i brokułami.

Dietetyczny chlebek bananowy (200 kcal)

Składniki: 3 małe bardzo dojrzałe banany, 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, przyprawy: cynamon, imbir, sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Obierz banany, pokrój na plasterki i zmiksuj za pomocą blendera z jajkami na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę, sodę, imbir, cynamon, szczyptę soli i miód, dokładnie wymieszaj. Przełóż do podłużnej formy i piecz w piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka. Kawałek chlebka ma ok. 50 kcal, zalecana porcja to 4 kawałki. Chlebek dobrze smakuje posmarowany masłem orzechowym .

Lunchbox z kurczakiem, awokado i pomarańczami (370 kcal)

Składniki: 100 g piersi kurczaka, 1-2 łyżeczki curry, 1 opakowanie mix sałat, połowa pomarańczy, 1/2 awokado, łyżka posiekanej czerwonej cebuli, ¼ łyżki stołowej sosu winegret oliwa z oliwek Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę, skrop oliwą, wymieszaj z przyprawą curry i usmaż. Pomarańczę obierz ze skórki, a następnie również pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i pokrój w paski. Ułóż kurczaka i warzywa na mieszance sałat. Tuż przed samym zjedzeniem lunchu polej całość sosem winegret i wymieszaj.

email