Fit lunchboxy - przepisy na dietetyczny lunch do pracy
Przepisy na dietetyczne lunch boxy do 450 kcal.
Fit lunchbox z plackami kukurydzianymi (300 kcal)
Składniki:
1 puszka kukurydzy,
2 jajka,
2/3 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
2/3 szklanki maślanki,
2 cebule dymki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia (np. kokosowy)
Przygotowanie:
Kukurydzę odcedź i odłóż ją do osobnej miski. Szalotkę posiekaj razem ze szczypiorkiem. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Jajka wbij do miski, dodaj maślankę i roztrzep. Połącz partiami suche składniki z mokrymi i wymieszaj na gładką masę. Dodaj kukurydzę, cebulkę, szczypiorek i przypraw do smaku. Smaż placki na rumiano z obu stron. Z przepisu wychodzą 3 porcje.