Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
1. Może zmniejszyć ryzyko chorób serca

1. Może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Łosoś to jedno z najlepszych źródeł wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. Mają one korzystny wpływ na organizm poprzez m.in. hamowanie choroby wieńcowej, działanie przeciwnowotworowe lub zmniejszenie stężenia poziomu cholesterolu we krwi.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
2. Wspomaga zwiększyć masę mięśniową

2. Wspomaga zwiększyć masę mięśniową

W 100 g łososia znajduje się około 20 g białka. Z badań naukowych wynika, że białko odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, m.in. pomaga zwiększyć masę mięśniową, zapobiega osłabieniu kości czy bierze udział w procesach trawiennych.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
3. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych

3. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych

Łosoś może być pomocny w wyciszaniu stanu zapalnego. Kilka badań naukowych wykazało, że regularne spożywanie łososia pozwala zmniejszyć markery stanu zapalnego u osób zagrożonych chorobami serca, cukrzycą oraz potencjalnie zagrożonych nowotworem.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
4. Wysoka zawartość witamin z grupy B

4. Wysoka zawartość witamin z grupy B

Łosoś zawiera witaminy z grupy B (m.in. B6, B12), które są cenne dla zachowania homeostazy organizmu. Witamina B6 wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego, a B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
5. Wpływa na pracę mózgu

5. Wpływa na pracę mózgu

Coraz więcej badań naukowych sugeruje, że włączenie łososia do diety może znacznie poprawić funkcjonowanie mózgu. Uczeni stwierdzili też, że zarówno tłuste ryby, jak i olej rybny zmniejszają objawy depresji, wspierają prawidłową pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają ryzyko demencji.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
1. Może zmniejszyć ryzyko chorób serca
2. Wspomaga zwiększyć masę mięśniową
3. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych
4. Wysoka zawartość witamin z grupy B
5. Wpływa na pracę mózgu
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email