Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarmuż jako źródło antyoksydantów

Jarmuż jako źródło antyoksydantów

Jarmuż zawiera antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze), z których najcenniejszy jest sulforafan ze względu na jego właściwości antynowotworowe. Z badań naukowych wynika, że regularne spożywanie jarmużu może chronić m.in. przed rakiem płuc, jelita grubego czy prostaty. Zielone warzywo liściaste jest także bogate w beta-karoten, witaminę C, polifenole i flawonole. Na przykład flawonole: kwercetyna i kemferol wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarmuż bogaty w witaminę K

Jarmuż bogaty w witaminę K

Witamina K to jedna z podstawowych witamin, która pełni ważną funkcję w organizmie – od niej zależą procesy krzepnięcia krwi i mineralizacji tkanek. To właśnie jarmuż jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera znacznie więcej witaminy K, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ma też dużo beta-karotenu

Ma też dużo beta-karotenu

Jarmuż ma spore ilości beta-karotenu, z którego wytwarza witaminę A dla zdrowych oczu i poprawnego widzenia. Witamina ta utrzymuje także w dobrej kondycji włosy, paznokcie i skórę. Z tego powodu jarmuż jest skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy A w organizmie.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarmuż jako skarbnica wapnia

Jarmuż jako skarbnica wapnia

Jarmuż to warzywo, które regularnie powinni spożywać zarówno weganie, wegetarianie, jak i osoby chore na osteoporozę. Okazuje się, że jarmuż zawiera nawet dwa razy więcej wapnia niż mleko. 100 ml mleka zawiera ok. 112 mg wapnia, natomiast w 100 g jarmużu znajduje się go prawie dwa razy więcej – 219 mg. Warto jednak zaznaczyć, że łatwiej jest wypić pół szklanki mleka (100 g), niż zjeść ok. 4 garści liści jarmużu (100 g).
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarmuż to dobry sposób na odchudzanie

Jarmuż to dobry sposób na odchudzanie

Jedzenie jarmużu może sprzyjać utracie wagi. To zielone warzywo liściaste ma niską wartość energetyczną ze względu na sporą zawartość wody i błonnika. Wiele badań naukowych pokazuje, że jedzenie dużej ilości produktów o niskiej gęstości energetycznej wspomaga zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dzięki temu jarmuż stanowi doskonały dodatek diety odchudzającej.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Jarmuż jako źródło antyoksydantów
Jarmuż bogaty w witaminę K
Ma też dużo beta-karotenu
Jarmuż jako skarbnica wapnia
Jarmuż to dobry sposób na odchudzanie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email