Dietetyczne fast foody - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepis na dietetyczny fast food: tortille z kurczakiem i sosem koperkowo-czosnkowym

Przepis na dietetyczny fast food: tortille z kurczakiem i sosem koperkowo-czosnkowym

Skład gotowych tortilli ze sklepu może przerazić – są pełne chemicznych polepszaczy i konserwantów, a do tego kaloryczne. Przygotowując tortillę samodzielnie w domu „odchudzisz” ją o 60 kcal (jeden placek to ok. 140 kcal). Składniki na tortille (3 sztuki): - szklanka mąki razowej - niecałe pół szklanki wody - sól i pieprz Dodatki: - 1 pierś z kurczaka - świeży szpinak lub sałata - kilka plasterków awokado - pół papryki - ulubione kiełki (np. brokułu) - czosnek, słodka papryka, sól i pieprz Składniki na sos: - 1/3 szklanki jogurtu naturalnego - 1 ząbek czosnku - łyżeczka posiekanego koperku - sól Przygotowanie: Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i pieprz, pośrodku zrób dołek i stopniowo dolewając wodę wyrabiaj ciasto. Będzie gotowe w momencie, gdy zacznie odchodzić od rąk. Podziel ciasto na 3 części, z każdej rozwałkuj cienki placek. Smaż na patelni bez tłuszczu z obu stron kilka minut. Pierś z kurczaka przypraw czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Zgrilluj przez kilka minut, a następnie pokrój w paseczki. W czasie gdy kurczak się grilluje przygotuj sos: połącz jogurt, zmiażdżony czosnek, koperek i sól. Gotową tortillę posmaruj sosem, nałóż szpinak i pokrojone w kostkę dodatki. Zawiń placek i podgrzej jeszcze przez chwilę na grillu.
Autor: thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepis na dietetyczny fast food: frytki z warzyw z dipem chrzanowym

Przepis na dietetyczny fast food: frytki z warzyw z dipem chrzanowym

Frytki z warzyw to zdrowa alternatywa dla frytek z ziemniaków. Zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu wystarczy skropić warzywa odrobiną oleju rzepakowego i piec w piekarniku. Odpowiedni czas pieczenia sprawi, że będą złote i chrupiące. Składniki: - 2-3 marchewki, - 2-3 pietruszki - seler - słodka i ostra papryka w proszku - tymianek - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól i pieprz Dip chrzanowy: - pół szklanki jogurtu naturalnego - 2 łyżki chrzanu ze słoika - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soku z cytryny - sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Warzywa obierz, pokrój w słupki. Włóż do miski i polej olejem rzepakowym. Przypraw słodką i ostrą papryką, tymiankiem, pieprzem i wymieszaj. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj ok. 20-30 minut w 180 stopniach (co jakiś czas sprawdzaj stopień wypieczenia frytek - powinny być złote i zachować chrupkość). Przygotuj dip: jogurt wymieszaj z chrzanem, dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Upieczone frytki oprósz solą morską i podawaj z dipem.
Autor: thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepis na dietetyczny fast food: chipsy z jarmużu

Przepis na dietetyczny fast food: chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu chrupią tak samo jak te z ziemniaków, ale nie musisz ograniczać się w ich jedzeniu. Jarmuż to skarbnica błonnika, białka, witamin - szczególnie C i K oraz soli mineralnych - głównie wapnia i potasu. Ma przy tym ma bardzo niską kaloryczność - 100 g jarmużu to tylko 50 kcal, tymczasem taka sama porcja frytek z ziemniaków ma ponad 300 kcal. Składniki: - 5 dużych liści jarmużu - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - szczypta chili w proszku - szczypta cukru - sól - ewentualnie pestki słonecznika, dyni lub orzeszki pini do posypania Przygotowanie: Jarmuż umyj dokładnie, osusz, wytnij grube łodygi i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do większej miski. Oliwę z oliwek wymieszaj z przyprawami, polej nią liście jarmużu i dokładnie wymieszaj. Ułóż kawałki liści na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp pestkami. Piecz 5-7 minut w 150 stopniach z włączonym termoobiegiem. Uwaga! Jarmuż bardzo łatwo się przypala, dlatego cały czas sprawdzaj, czy nie spiekł się za bardzo. Po wyjęciu z piekarnika powinien być zielony i chrupiący.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepis na dietetyczny fast food: pełnoziarnista pizza włoska

Przepis na dietetyczny fast food: pełnoziarnista pizza włoska

Tradycyjna pizza potrafi być bardzo tucząca. Jednak gdy upieczesz spód z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, ograniczysz jej kaloryczność i wzbogacisz danie o solidną porcję błonnika. Jeden kawałek tak zrobionej pizzy ma 125 kcal. Składniki na ciasto: - pół opakowania drożdży - ¾ szklanki letniej wody - pół łyżeczki cukru - pół szklanki mąki razowej - szklanka mąki pszennej - pół łyżeczki soli - łyżeczka oliwy z oliwek Składniki na sos: - 3 łyżki przecieru pomidorowego - łyżka kwaśnej śmietany - 1 ząbek czosnku - łyżeczka suszonego oregano - sól i pieprz Dodatki: - pomidor (najlepiej malinowy) - 2-3 plastry chudej szynki - pół małej cebuli pokrojonej w piórka - pół kulki sera mozzarella light Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki wody z cukrem, odstaw na 5 minut. W większej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj oliwę, resztę wody i powoli wlewaj rozczyn. Wyrabiaj ciasto aż zrobi się elastyczne. Odstaw na 20 minut żeby wyrosło. Z przecieru pomidorowego, jogurtu, czosnku i przypraw zrób sos. Rozwałkuj dość cienko placek. Posmaruj go sosem, połóż na wierzch szynkę, cebulę, plastry sera mozzarella i pomidory. Piecz przez ok. 13 minut w 220 stopniach.
Autor: thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przepis na dietetyczny fast food: fit burgery z indyka

Przepis na dietetyczny fast food: fit burgery z indyka

Tradycyjnego hamburgera "odchudzisz" zamieniając tłusty kotlet na chude mięso z indyka, a białą pszenną bułkę na pełnoziarnistą. Składniki: - 100 g mięsa mielonego z indyka - pół łyżeczki słodkiej papryki - łyżeczka posiekanej pietruszki - plasterek sera mozzarella light - bułka razowa przekrojona na pół - pół czerwonej papryki - sałata - kilka plasterków pomidora - kilka krążków czerwonej cebuli - łyżka ketchupu - sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj paprykę i ułóż na blasze do pieczenia, zapiekaj przez 25 min (w połowie czasu przewróć ją na drugą stronę). Ostudź paprykę, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w paski. Mięso z indyka dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i dodaj posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj uformuj 2 płaskie kotlety. Na środek jednego połóż plasterek mozzarelli light i upieczoną paprykę. Złóż oba kotlety, dociśnij i grilluj po 5 minut z każdej strony. Bułkę pełnoziarnistą podpiecz w piekarniku lub na grillu, żeby była chrupiąca. Kotlety podawaj w bułce z dodatkiem sałaty, pomidora, cebuli i ketchupu.
Autor: thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Przepis na dietetyczny fast food: tortille z kurczakiem i sosem koperkowo-czosnkowym
Przepis na dietetyczny fast food: frytki z warzyw z dipem chrzanowym
Przepis na dietetyczny fast food: chipsy z jarmużu
Przepis na dietetyczny fast food: pełnoziarnista pizza włoska
Przepis na dietetyczny fast food: fit burgery z indyka
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email