Dietetyczne dania z kaszą - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Kasza kuskus z warzywami

Kasza kuskus z warzywami

Składniki: ¼ szklanki razowej kaszy kuskus (ok. 50 g), ½ zielonego długiego ogórka, 5 pomidorków koktajlowych, ¼ papryki, 5 czarnych oliwek, ½ awokado, 2–3 liście kapusty pekińskiej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, kilka posiekanych listków mięty (opcjonalnie). Dressing winegret: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy np. dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Kaszę kuskus wsyp do rondelka, zalej niepełną szklanką wrzątku, dodaj szczyptę soli. Gotuj ok. 3–5 minut. Po ugotowaniu pozostaw pod przykryciem. Umyte warzywa i miąższ awokado pokrój w kostkę (kapusta pekińska może być w paseczki, a oliwki w połówki) i połącz je z kaszą. Wymieszaj z ziołami i sosem winegret.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną

Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną

Składniki: 70 g kaszy jaglanej, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, ½ sztuki mango, 50 g papryki, 2 g mielonej kurkumy, 25 g cebuli, szklanki soku pomarańczowego, 130 g łososia świeżego, 10 g syropu klonowego. Przygotowanie: Mięso umytego i dokładnie osuszonego papierowym ręcznikiem łososia natrzyj kurkumą. Na blasze ułóż filet skórą do dołu i skrop olejem rzepakowym. Piecz przez 10–12 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C. Płat łososia po upieczeniu ułóż na talerzu. Polej sosem przygotowanym w mikserze z pozostałych składników. Podaj z kaszą jaglaną skropioną syropem klonowym.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Placuszki z cieciorki z purée jaglano-kalafiorowym i ogórkami kwaszonymi

Placuszki z cieciorki z purée jaglano-kalafiorowym i ogórkami kwaszonymi

Składniki: 100 g ugotowanej i odcedzonej cieciorki (ewentualnie z puszki dokładnie opłukanej pod bieżącą wodą), 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego na ok. 15 minut niewielką ilością wrzątku, ½ roztrzepanego jajka, 1 czerwona cebula starta na tarce o drobnych oczkach, 2 ogórki kiszone (do podania), 1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia), szczypta soli. Składniki na purée jaglano-kalafiorowe: 3 łyżki kaszy jaglanej, ½ niedużego kalafiora ugotowanego (najlepiej na parze), 1 łyżeczka masła, ½ pęczka natki pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki, smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie, dodaj ugotowanego kalafiora. Dodaj pietruszkę i masło, a następnie całość zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą w razie potrzeby.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kaszotto z kaszy gryczanej z burakami i warzywami + pietruszka, feta

Kaszotto z kaszy gryczanej z burakami i warzywami + pietruszka, feta

Składniki: ¾ woreczka kaszy gryczanej, 1 mały burak, 60 g marchwi, 2 łyżki liści pietruszki, 30 g sera typu feta (12% tłuszczu). Przygotowanie: Kaszę w woreczku zagotuj, po czym zawiń w kocyk i czekaj aż wchłonie całą wodę. W tym czasie utrzyj ugotowane burak i marchewki na drobnej tarce. Również posiekaj drobno liście pietruszki. Dodaj do buraków i marchewki. Mieszaj z kawałkami fety, dodaj pietruszkę, a następnie całość wymieszaj z kaszą.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Kasza kuskus z warzywami
Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną
Placuszki z cieciorki z purée jaglano-kalafiorowym i ogórkami kwaszonymi
Kaszotto z kaszy gryczanej z burakami i warzywami + pietruszka, feta
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email