Dietetyczne dania z kaszą
Wypróbuj oryginalne przepisy na dietetyczne dania z kaszą jaglaną, gryczaną i kuskusem.
Kasza kuskus z warzywami
Składniki:
¼ szklanki razowej kaszy kuskus (ok. 50 g),
½ zielonego długiego ogórka,
5 pomidorków koktajlowych,
¼ papryki,
5 czarnych oliwek,
½ awokado,
2–3 liście kapusty pekińskiej,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
kilka posiekanych listków mięty (opcjonalnie).
Dressing winegret:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy np. dijon,
1 łyżeczka soku z cytryny,
½ łyżeczki miodu,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Kaszę kuskus wsyp do rondelka, zalej niepełną szklanką wrzątku, dodaj szczyptę soli. Gotuj ok. 3–5 minut. Po ugotowaniu pozostaw pod przykryciem. Umyte warzywa i miąższ awokado pokrój w kostkę (kapusta pekińska może być w paseczki, a oliwki w połówki) i połącz je z kaszą. Wymieszaj z ziołami i sosem winegret.