Powrót do artykułu
Kasza kuskus z warzywami
Fot.: K. Błażejewska Stuhr, M. Chorębała, "Adios kilogramos", wyd. Zwierciadło
Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną
Fot.: K. Błażejewska Stuhr, M. Chorębała, "Adios kilogramos", wyd. Zwierciadło
Placuszki z cieciorki z purée jaglano-kalafiorowym i ogórkami kwaszonymi
Fot.: K. Błażejewska Stuhr, M. Chorębała, "Adios kilogramos", wyd. Zwierciadło
Kaszotto z kaszy gryczanej z burakami i warzywami + pietruszka, feta
Fot.: thinkstockphotos.com
Zobacz następną galerię
Muchomor sromotnikowy
Muchomor sromotnikowy

Muchomor sromotnikowy

Dietetyczne dania z kaszą

Wypróbuj oryginalne przepisy na dietetyczne dania z kaszą jaglaną, gryczaną i kuskusem.

Kasza kuskus z warzywami

Składniki: ¼ szklanki razowej kaszy kuskus (ok. 50 g), ½ zielonego długiego ogórka, 5 pomidorków koktajlowych, ¼ papryki, 5 czarnych oliwek, ½ awokado, 2–3 liście kapusty pekińskiej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, kilka posiekanych listków mięty (opcjonalnie). Dressing winegret: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy np. dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Kaszę kuskus wsyp do rondelka, zalej niepełną szklanką wrzątku, dodaj szczyptę soli. Gotuj ok. 3–5 minut. Po ugotowaniu pozostaw pod przykryciem. Umyte warzywa i miąższ awokado pokrój w kostkę (kapusta pekińska może być w paseczki, a oliwki w połówki) i połącz je z kaszą. Wymieszaj z ziołami i sosem winegret.

Łosoś z salsą mango i kaszą jaglaną

Składniki: 70 g kaszy jaglanej, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, ½ sztuki mango, 50 g papryki, 2 g mielonej kurkumy, 25 g cebuli, szklanki soku pomarańczowego, 130 g łososia świeżego, 10 g syropu klonowego. Przygotowanie: Mięso umytego i dokładnie osuszonego papierowym ręcznikiem łososia natrzyj kurkumą. Na blasze ułóż filet skórą do dołu i skrop olejem rzepakowym. Piecz przez 10–12 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C. Płat łososia po upieczeniu ułóż na talerzu. Polej sosem przygotowanym w mikserze z pozostałych składników. Podaj z kaszą jaglaną skropioną syropem klonowym.

Placuszki z cieciorki z purée jaglano-kalafiorowym i ogórkami kwaszonymi

Składniki: 100 g ugotowanej i odcedzonej cieciorki (ewentualnie z puszki dokładnie opłukanej pod bieżącą wodą), 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego na ok. 15 minut niewielką ilością wrzątku, ½ roztrzepanego jajka, 1 czerwona cebula starta na tarce o drobnych oczkach, 2 ogórki kiszone (do podania), 1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia), szczypta soli. Składniki na purée jaglano-kalafiorowe: 3 łyżki kaszy jaglanej, ½ niedużego kalafiora ugotowanego (najlepiej na parze), 1 łyżeczka masła, ½ pęczka natki pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki, smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie, dodaj ugotowanego kalafiora. Dodaj pietruszkę i masło, a następnie całość zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą w razie potrzeby.

Kaszotto z kaszy gryczanej z burakami i warzywami + pietruszka, feta

Składniki: ¾ woreczka kaszy gryczanej, 1 mały burak, 60 g marchwi, 2 łyżki liści pietruszki, 30 g sera typu feta (12% tłuszczu). Przygotowanie: Kaszę w woreczku zagotuj, po czym zawiń w kocyk i czekaj aż wchłonie całą wodę. W tym czasie utrzyj ugotowane burak i marchewki na drobnej tarce. Również posiekaj drobno liście pietruszki. Dodaj do buraków i marchewki. Mieszaj z kawałkami fety, dodaj pietruszkę, a następnie całość wymieszaj z kaszą.

email