Cukier: różne rodzaje substancji słodzących - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Syrop klonowy Świeży sok ma 1–4 proc. cukru, aby uzyskać z niego słodką ciecz, trzeba odparować wodę. W gotowym syropie klonowym jest średnio 67 proc. cukru, co nadaje mu trwałość bez konieczności stosowania konserwantów. Oprócz cukru są w syropie klonowym witaminy: B1, B2, B6, niacyna, biotyna i kwas foliowy, znaczne ilości wapnia, kwasy organiczne, aminokwasy. Nadaje się do jogurtów, serków, gofrów, naleśników, można nim zastąpić cukier dodawany do kawy czy herbaty. Łyżka syropu klonowego – 50 kalorii.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Słodzik Syntetyczne substancje słodzące (aspartam, sacharyna, cyklaminiany) są od kilkudziesięciu do kilkuset razy słodsze od cukru, a prawie nie ma w nich kalorii. Mają zastosowanie w produkcji bezcukrowych gum do żucia, dietetycznych napojów i odżywek.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier palmowy Cukier palmowy powstaje z soku palmowego w wyniku zagęszczania. Składa się głównie z sacharozy. Ze względu na aromat karmelu i toffi cukier palmowy bywa często wykorzystywany do ciast i deserów. Łyżka cukru palmowego – 56 kcalalorii.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Syrop z agawy Składa się głównie z fruktozy, co wpływa na niższy indeks glikemiczny i większą intensywność słodyczy. Syrop z agawy zawiera składniki mineralne, dobrze rozpuszcza się w wodzie i w wielu przepisach może zastąpić cukier . Łyżka syropu z agawy – 47 kalorii.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier brązowy Cukier brązowy jest minimalnie mniej kaloryczny niż cukier biały, więc jadany w nadmiarze również staje się przyczyną nadwagi. Różnica między cukrem bązowym a cukrem białym dotyczy jedynie stopnia oczyszczenia. Ponieważ cukier brązowy jest mniej oczyszczony, dostarcza minimalnych ilości składników mineralnych, ale to wcale nie czyni go „zdrowszym”. Łyżka cukru brązowego – ok. 60 kalorii.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Brązowy cukier trzcinowy Brązowy cukier trzcinowy jest nierafinowanym (nieoczyszczonym) cukrem otrzymywanym z trzciny cukrowej. Ma barwę od ciemno- do jasno-brązowej. Nierafinowany cukier trzcinowy zawiera niewielkie ilości makro- i mikroelementów pochodzących z soku trzcinowego. Uwaga: nie każdy brązowy cukier jest cukrem trzcinowym! Łyżka rrązowego cukru trzcinowego – 56 kalorii .
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Krystaliczny biały cukier Cukier biały nie dostarcza witamin i minerałów, a jedynie pustych kalorii . Energia pochodząca z sacharozy nie powinna przekraczać 10 proc. całkowitego zapotrzebowania, co dla 2000 kalorii al daje 200 kalorii, czyli 50 g cukru białego. Częste spożywanie sacharozy zmusza organizm do zwiększonej produkcji insuliny (hormonu obniżającego poziom cukru we krwi), a to utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej. Łyżka białego cukru – 61 kalorii.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Fruktoza Fruktoza to jednocukier, który znajduje się w owocach, miodzie lub syropie z agawy. Ma o wiele niższy indeks glikemiczny (IG=20) niż sacharoza. Słodycz fruktozy jest wyższa od słodyczy cukru białego, dlatego używa się jej znacznie mniej. W wielu sklepach dostępna jest w wygodnej formie sproszkowanej. Łyżka fruktozy – 61 kalorii .
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Cukier: różne rodzaje substancji słodzących

Melasa Ta ciemnobrązowa lepka ciecz powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru białego. Melasa ma słodki karmelowy smak z lekkim gorzkawym posmakiem. Melasa zawiera ok. 50 proc. cukru, znaczne ilości żelaza i cynku. Dostarcza ważnych mikroelementów: boru, miedzi i jodu. Łyżka melasy – 44 kalorii.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Cukier: różne rodzaje substancji słodzących
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email