zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarzębina posiada właściwości lecznicze

Jarzębina posiada właściwości lecznicze

Z uwagi, na wysoką zawartość witaminy C, wyciąg z owoców jarzębiny był wykorzystywany jako lek na przeziębienia i choroby płuc. Używano go także do walki z chorobami nerek. Ponadto, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jarzębina reguluje pracę układu krwionośnego, jest także wskazana przy anemii. Wykazuje również właściwości przeczyszczające i moczopędne.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarzębina może być wykorzystywana w kuchni

Jarzębina może być wykorzystywana w kuchni

Jarzębina doskonale sprawdza się w kuchni. Dawniej zastępowano nią mąkę! Aktualnie stanowi popularny dodatek do dań mięsnych i sosów. Gospodynie chętnie przyrządzają z niej dżemy, konfitury soki, musy i nalewki. Jesienią często zdobi torty i ciasta

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jarzębina dla urody

Jarzębina dla urody

Jarzębina może także być wykorzystywana w kosmetyce z uwagi na swoje właściwości odżywcze i antybakteryjne. Kompresy, płukanki, kremy z dodatkiem owocu jarzębiny działają ściągająco, zmniejszają opuchliznę, niwelują cienie pod oczami. Właściwości jarzębiny przyspieszają gojenie się ran. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny

Mało popularna nalewka z jarzębiny korzystnie wpływa na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego. Pomaga przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, schorzeniach wątroby, chorobach pęcherzyka żółciowego. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Surowa jarzębina jest trująca

Surowa jarzębina jest trująca

Surowe owoce jarzębiny mają gorzki smak, a w większych dawkach mogą okazać się trujące ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego. Aby jarzębina była zdatna do jedzenia, należy ją poddać obróbce termicznej. Wystarczy ją przemrozić, wysuszyć lub zblanszować (zanurzyć na kilka chwil we wrzątku). Wówczas owoce jarzębiny tracą gorzki smak i trujące właściwości.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Owoce jarzębiny mają wiele witamin

Owoce jarzębiny mają wiele witamin

Owoce jarzębiny zawierają mnóstwo witaminy C, E, P, K, PP, bogate są także w garbniki, pektyny, sorbozę, miedź i magnez. 

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zbiory jarzębiny

Zbiory jarzębiny

Owoce jarzębiny należy zbierać w miejscach oddalonych od miasta i ulic, aby nie były nafaszerowane chemikaliami. Dojrzewają one zazwyczaj w pierwszej połowie września, ale według ogrodników warto poczekać do połowy października, gdyż po kontakcie z ujemnymi temperaturami jej właściwości lecznicze są zdecydowanie lepsze. Zimno zabija także gorzki smak, więc przymrozki znacznie poprawiają się jej walory smakowe.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Ciekawostki o jarzębinie, o których nie miałeś pojęcia
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email