9 łatwych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Regularna aktywność fizyczna

Regularna aktywność fizyczna

Ćwiczenia fizyczne pomagają zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać optymalną wagę, pomagają również zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę - a to oznacza, że są one w stanie lepiej i skuteczniej wykorzystać glukozę obecną we krwi. W trakcie ćwiczeń mięśnie zużywają też cukier do wytwarzania energii. Warto więc jeździć na rowerze, spacerować, pływać, albo uprawiać jakąkolwiek inną aktywność fizyczną, która sprawia ci przyjemność.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Większe spożycie błonnika

Większe spożycie błonnika

Błonnik obniża tempo trawienia węglowodanów, a po zjedzeniu pokarmów bogatych w ten składnik poziom cukru rośnie stopniowo, a nie gwałtownie. Jego spożycie obniża poziom glukozy zarówno po posiłku, jak i na czczo. W kontrolowaniu poziomu cukru we krwi pomagają zwłaszcza pokarmy bogate w błonnik rozpuszczalny. Duże jego ilości znajdują się w warzywach (zawiera go np. bakłażan, pietruszka, brukselka), płatkach owsianych, kaszy jęczmiennej, owocach - w tym w śliwkach i brzoskwiniach, a także w nasionach roślin strączkowych, takich jak fasola czy soja.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Liczenie węglowodanów w diecie

Liczenie węglowodanów w diecie

Zbyt duża ilość węglowodanów w diecie może doprowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi w sytuacji, gdy insuliny jest zbyt mało lub organizm nie jest w stanie należycie jej wykorzystać. Dlatego jedną z metod obniżania poziomu cukru we krwi jest liczenie węglowodanów, jakie dostarczamy codziennie wraz z posiłkami. Warto więc ustalić - najlepiej z dietetykiem - indywidualne zapotrzebowanie na węglowodany, a w trakcie każdego posiłku spożywać ich tylko tyle, ile potrzeba.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Picie odpowiedniej ilości wody

Picie odpowiedniej ilości wody

To jeden z najprostszych sposobów na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Picie wystarczającej ilości wody pomaga "wypłukiwać" nadmiar krążącej w organizmie glukozy wraz z moczem. Ważna jednak, by była to woda zwykła, a nie smakowa - w wodach smakowych zazwyczaj jest cukier lub substancje słodzące, które podnoszą poziom glukozy we krwi.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny pokarmów informuje nas o tym, jak szybko i gwałtownie po ich spożyciu we krwi wzrośnie poziom cukru. Niski indeks glikemiczny oznacza, że poziom cukru rośnie wolno i wolno spada, wysoki zaś - że cukier rośnie gwałtownie i równie szybko maleje (co wywołuje kolejny napad głodu). Dlatego warto jadać pokarmy o niskim lub umiarkowanym indeksie glikemicznym.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Unikanie stresu

Unikanie stresu

Stres może podwyższać pozom cukru we krwi - odpowiadają za to hormony, takie jak kortyzol i glukagon, których poziom u osób zestresowanych jest znacząco wyższy. Dlatego ci, którzy żyją w ciągłym stresie, mogą mieć wyższy poziom cukru. Receptą mogą być ćwiczenia i metody relaksacyjne, takie jak joga czy medytacja, a także redukcja stresu oparta na uważności, które pozwalają się wyciszyć i zrelaksować.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pokarmy bogate w magnez i chrom

Pokarmy bogate w magnez i chrom

Jeżeli masz wysoki poziom cukru we krwi, wzbogać dietę w pokarmy bogate w magnez (pestki dyni, ciemnozielone warzywa, pełnoziarniste produkty, tuńczyk czy fasola) i chrom (orzechy i produkty pełnoziarniste). Chrom uczestniczy w procesie metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, pomaga również regulować poziom cukru we krwi. Korzystnie na jego stężenie wpływa także magnez - badania wykazały, że osoby, które spożywają go wystarczająco dużo, mają niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Berberyna

Berberyna

To substancja roślinna pozyskiwana głównie z odmian krzewu o nazwie berberys. Jako jedna z nielicznych ma realne działanie odpowiadające działaniu leków. Udowodniono, że pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego suplementy z berberyną są zalecane m.in. w insulinooporności i w cukrzycy typu 2. Jej działanie obniżające poziom cukru we krwi porównywane jest do działania metforminy - leku stosowanego w insulinooporności, leczeniu stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2. Może jednak powodować skutki uboczne, w tym problemy żołądkowe. Jeśli chcesz ją wypróbować, porozmawiaj z lekarzem, czy w twoim przypadku jest to wskazane, zwłaszcza jeżeli przyjmujesz już leki regulujące poziom cukru.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Nasiona kozieradki

Nasiona kozieradki

Kozieradka (inaczej boża trawka) to roślina z rejonu Morza Śródziemnego. Jej nasiona są dobrym źródłem błonnika, badania wykazały również, że pomagają obniżyć poziom cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę, zmniejszają poziom glukozy na czczo i poprawiają jej tolerancję. Ziarno kozieradki ma lekko gorzkawy smak. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i wykorzystywać jako przyprawę, a także jako dodatek do ryb, mięs, sosów, czy domowego chleba.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Regularna aktywność fizyczna
Większe spożycie błonnika
Liczenie węglowodanów w diecie
Picie odpowiedniej ilości wody
Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym
Unikanie stresu
Pokarmy bogate w magnez i chrom
Berberyna
Nasiona kozieradki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email