
Jak stosować zioła obniżające cukier
Herbatki, wyciągi, dodatki do sałatek, soki - jest sporo rozwiązań, które pozwalają obniżać cukier we krwi z pomocą ziół. Pamiętaj jednak, że to głównie profilaktyka, ewentualnie wspomaganie, a nie leczenie.

Morwa biała
Morwa biała jest rośliną, która może pomagać w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Zawiera związki, które hamują trawienie węglowodanów i spowalniają wchłanianie glukozy, co sprzyja stabilizacji cukru we krwi.

Kozieradka
Kozieradka (Trigonella foenum-graecum) może być wsparciem w leczeniu cukrzycy dzięki swoim właściwościom obniżającym poziom glukozy we krwi. Działanie kozieradki polega na zwiększaniu wydzielania insuliny, poprawie wrażliwości na insulinę oraz spowolnieniu procesów trawiennych.

Rutwica lekarska
Przez zwolenników ziołolecznictwa bywa określana "prekursorką metforminy". Rutwica lekarska (Galega officinalis) jest ziołem, które może być pomocniczo stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Zawiera związki, które mogą hamować wchłanianie glukozy z jelit, zwiększać wrażliwość komórek na insulinę i wpływać na poziom lipidów we krwi.

Pokrzywa
W terapii cukrzycy można stosować liście pokrzywy lub korzeń pokrzywy w formie suszu. Gorący napar zwiększa wydzielanie insuliny, co zbija poziom glukozy we krwi.

Liście poziomki
Uwielbiasz poziomki? Możesz je jeść przy cukrzycy bez obaw, bo mają niski indeks glikemiczny, ale leczniczą moc zapewniają podobno liście.
Napar z liści poziomki jest niezwykle korzystny dla zdrowia ze względu na zawartość garbników, a także oligomerów, flawonoidów, kwasu chlorogenowego, cynamonowego i kawowego. Pomaga leczyć biegunki, stany zapalne, ale też obniża poziom cukru we krwi.

Rumianek
Myślisz, że to zioło dobre głównie na dziecięcy brzuszek? Rumianek może wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą. Badania wskazują, że regularne picie naparów z rumianku może obniżać poziom glukozy, a także zmniejszać ryzyko powikłań cukrzycy, takich jak uszkodzenia nerwów, nerek i utrata wzroku.

Szałwia
Szałwia lekarska, która dzięki zawartym w niej związkom bioaktywnych, może m.in. poprawiać profil lipidowy, obniżać poziom glukozy o osób z cukrzycą oraz korzystnie wpływać na pamięć.