zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jabłka

Jabłka

Powiedzenie, że „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” jest jak najbardziej prawdziwe. Dlatego, że jabłka zawierają polifenole, które mają szereg właściwości korzystnych dla zdrowia (m.in. właściwości przeciwnowotworowe). Polifenole są to związki pochodzenia roślinnego, które mogą zapobiegać stanom zapalnym, chorobom układu krążenia i infekcjom. Niektóre badania naukowe sugerują, że polifenole są pomocne w walce z nowotworami. Jabłka są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Jedno badanie naukowe wykazało, że spożywanie jabłek może pomóc zmniejszyć ryzyko, m.in. raka płuc, raka piersi i raka jelita grubego.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tłuste ryby

Tłuste ryby

Tłuste ryby (m.in. łosoś, makrela, sardele) to źródło niezbędnych składników odżywczych takich jak: witaminy B, potasu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dowiedziono w ramach badania naukowego, że dieta bogata w ryby słodkowodne zmniejsza o 53 proc. ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Według innych badaczy spożywanie oleju rybnego w późniejszym okresie życia wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jagody

Jagody

Jagody są bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Naukowcy podkreślają, że warto je jeść ze względu na ich właściwości antyoksydacyjne i potencjalne korzyści dla zdrowia. Owoce te zawierają również przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują powstawanie wolnych rodników, uszkadzających nasz materiał genetyczny. Według jednego z badań naukowych wynika, że antocyjany zawarte w jagodach mogą obniżać biomarkery raka jelita grubego.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Według danych Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem wszystkie orzechy zawierają fitozwiązki, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Na przykład orzechy włoskie zawierają substancję czynną zwaną pedunculagin, która jest metabolizowana przez organizm do urolityny. Dzięki temu zmniejszają one ryzyko zachorowania na raka. W opinii dieta z dużą zawartością orzechów włoskich może hamować rozwój piersi.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marchew

Marchew

Marchew zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminę K, przeciwutleniacze i beta-karoten. Najnowsze badania naukowe pokazują, że beta-karoten pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Zdaniem uczonych spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie nowotworów takich jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.
Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica, są cenione ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że jedzenie błonnika może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. W ocenie naukowców warto jeść fasolę, ponieważ może ona obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Jabłka
Tłuste ryby
Jagody
Orzechy włoskie
Marchew
Rośliny strączkowe
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email