6 ciekawostek o kiszonkach - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Możesz kisić nie tylko ogórki

Możesz kisić nie tylko ogórki

Tak naprawdę ukisić można praktycznie wszystkie owoce i warzywa, ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego, na którym opiera się proces fermentacji. Śmiało możesz kisić cebulę, paprykę, cukinię, pomidory, kukurydzę, a nawet grzyby czy owoce, np. gruszki i śliwki. Możesz także łączyć produkty ze sobą, kisić warzywa w formie surówek — to tylko wzbogaci ich smak i zwiększy ilość spożywanych witamin.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Unikaj plastiku

Unikaj plastiku

Już od jakiegoś czasu pojawia się moda na kiszenie w plastikowych butelkach lub pojemnikach, które już wykorzystaliśmy, np. po wodzie lub mleku. Niestety, to może nam bardzo zaszkodzić. Najczyściej spotykane butelki zawierają związki chemiczne, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie, w szczególności na układ hormonalny, a nawet powodować nowotwory. Najlepiej jest wybrać szklany słoik bądź ceramiczne naczynie.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kiszenie nie tylko w wodzie

Kiszenie nie tylko w wodzie

Dla kiszenia można wykorzystać fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, maślanka, kwaśna śmietana, zsiadłe mleko. Ta metoda najlepiej sprawdzi się w kiszeniu buraków, marchewek czy jagód. Proces kiszenia, przez zawarte w nabiale bakterie fermentacji, będzie szybszy.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kiszonki nie dla każdego

Kiszonki nie dla każdego

Choć kiszonki pozytywnie oddziałują na organizm, osoby cierpiące na niektóre schorzenia powinny ograniczyć ich spożycie. Jeśli cierpisz na nadciśnienie musisz uważać, ponieważ kiszone potrawy zawierają dużą zawartość soli. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe także powinny ostrożnie spożywać kiszonki ze względu na potas w nich zawarty, który może zmniejszać działanie preparatów.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sok z kiszonek też jest cenny

Sok z kiszonek też jest cenny

Sok z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się u osób mających problemy z reumatyzmem. Co więcej, picie takiego napoju wzmacnia odporność i pomaga złagodzić kaszel. Z kolei sok z kiszonych ogórków pomoże w walce z migreną, a sok z kiszonych buraków wpłynie na oczyszczenie organizmu z toksyn.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Najlepsze własne wyroby

Najlepsze własne wyroby

Dla zdrowia najlepsze są kiszonki, które przygotujemy samodzielnie w domu. Te dostępne w sklepach dużo szybciej się psują, często przez plastikowe opakowania są przegrzane i mają znacznie mniej wartości odżywczych, ponieważ zawierają konserwanty.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Możesz kisić nie tylko ogórki
Unikaj plastiku
kiszenie nie tylko w wodzie
Kiszonki nie dla każdego
Sok z kiszonek też jest cenny
Najlepsze własne kiszonki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email