5 rzeczy o bakteriach, które trzeba wiedzieć - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zagrożenia na każdym rogu

Zagrożenia na każdym rogu

Niewłaściwe stosowanie antybiotyków, nieprzestrzeganie zasad higieny w skali mikro (zapominanie o myciu rąk) i makro (podlewanie upraw fekaliami, niewłaściwe przechowywanie żywności) - to wystarczy, by gdzieś wybuchło infekcyjne ognisko.

Autor: peterschreiber.media/ GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Superbakterie lubią szpitale, ale nie tylko tam je spotkasz

Superbakterie lubią szpitale, ale nie tylko tam je spotkasz

Bakterie takie jak Klebsiella pneumoniae typu NDM, która jest przykładową superbakterią, mogą kolonizować nawet 5% zdrowej populacji. W warunkach szpitalnych mają doskonałe warunki do rozwoju, ale tak naprawdę możesz się z nimi zetknąć nawet w sklepie spożywczym.

Autor: Halfpoint/ GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Czasem wystarczy zwykłe mycie

Czasem wystarczy zwykłe mycie

Do wielu groźnych zakażeń, w tym epidemii groźnego szczepu E. coli w Europie w 2011 roku, doszło nie tylko dlatego, że mieliśmy do czynienia z poważnym przeciwnikiem. Czasem, by uniknąć nieszczęścia, wystarczy umyć ręce i produkty spożywcze oraz właściwie je przechowywać.

Niestety, nie wszystko zależy od konsumenta. Muszą być też przestrzegane zasady bezpieczeństwa produkcji i przechowywania żywności.

Autor: Manjurul/ GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Bakterie czasem tylko "śpią" i czekają na okazję

Bakterie czasem tylko "śpią" i czekają na okazję

Natura wyposażyła bakterie w doskonałe przetrwalniki. To one pozwalają im przeczekać, nieraz bardzo długo, w niesprzyjających warunkach. Jeśli przerwiesz terapię zbyt wcześnie (ustąpiły objawy) czy skorzystasz z lodu z zanieczyszczonej wody, potwór może ponownie się zbudzić.

Autor: dikushin/ GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Detergenty w zasadzie działają, ale...

Detergenty w zasadzie działają, ale...

Nawet superbakteria polana silnym detergentem ginie. Wiele mikrobów przepada pod wpływem zwykłego mydła. To dobre wieści, ale nie zapominaj, że jak wróg już znajdzie się w twoim organizmie, niewiele z tego wynika. Przecież nie napijesz się wybielacza, nie potraktujesz płuc mydłem. Bakterie trzeba niszczyć tak, żeby nie zniszczyć ciebie. Gdy mamy już broń bezpieczną, to ją szanuj. Coraz silniejsze bakterie, uodpornione na zwykłe antybiotyki, wymagają środków o coraz większych potencjalnych skutkach ubocznych.

Autor: vladans/ GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Bakterie nie lubią wrzątku, ale ich toksynom nie musi przeszkadzać

Bakterie nie lubią wrzątku, ale ich toksynom nie musi przeszkadzać

Tak gorące, że aż trudno zjeść? Wiele bakterii ginie dopiero w 60 stopniach C., ale to wcale nie oznacza, że wszystko, co ugotowane, jest już bezpieczne. Niestety, toksyny pozostawione przez niektóre bakterie, wcale nie muszą tracić mocy od ciepła. Pamiętaj, można zmyć zagrożenie z sałaty czy ogórka, ale jeśli bakterie wniknęły już do serka, mięsa, nie można go po prostu zmyć.

Autor: frantic00/ GettyImages
Rozwiń
Powrót
Wyizolowana bakteria
Szpital, pacjentka z chorobą zakaźną
Bakterie na sałacie
Napój z lodem
Sprzątanie ubikacji
Mężczyzna je zbyt gorące/ostre danie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email