
Szukamy dobrego białka dla 50+
Zapotrzebowanie na białko z wiekiem rośnie i wynosi około 1 gram białka na kilogram masy ciała dziennie, a w niektórych przypadkach, np. przy chorobach przewlekłych, nawet do 1,2-1,5 g/kg/dzień.
Dostarczaj je organizmowi od rana, wybierając optymalnie. Nie zapominaj też o źródłach roślinnych (orzechach, strączkach, soi i nasionach jadalnych), bo ich białka też są zdrowe, a pozostałe składniki odżywcze niezawodnie wzbogacą twoją dietę.

Jajka - nie utop ich w tłuszczu
Całe jajko jest zdrowe i pełne białka. Zaskakująco to żółtko ma go proporcjonalnie więcej, ale ponieważ w jajku jest go mniej, to ostatecznie wygrywa białko.
Dobre źródło białka, znakomity produkt, jeśli nie masz indywidualnych przeciwwskazań. Pamiętaj jednak, że ważne jest, z czym to jajko zjesz (z kiełbaskami nie polecamy) i jak je przyrządzisz - gotowane jest zdecydowanie lepsze niż smażone.

Nabiał - wybierz rozsądnie
Pojęcie "nabiał" jest dość szerokie i nie każdy produkt jest optymalny dla dojrzałych i starszych osób. Przykładowo - żółty ser to sporo białka i wapnia, ale też zbędnego tłuszczu i soli.
Produkty polecane to głównie jogurty naturalne, kefiry, skyry, mleko i ser twarogowy.

Najlepsze mięso dla 50+
Mięso niewątpliwie jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ale czerwone jest uważane przez WHO za żyego, być rasy brojlwność potencjalnie rakotwórczą, a silnie przetworzone za rakotwórczą.
Bezpieczniej jest wybierać drób (kurczak, indyk), ewentualnie chudą wołowinę.
Uwaga, kurczak nie powinien pochodzić z chowu klatowego i być rasy brojler. Generalnie lepiej zdjąć skórę z drobiu, postawić na gotowanie lub smażenie bez tłuszczu.

Ryby - stawiaj na te z morza
Jeśli zamiast czerwonego mięsa czy drobiu częściej zjesz ryby, organizm będzie ci wdzięczny. Dostarczysz mu doskonałe białko, ale też prozdrowotne tłuszcze, potrzebne układowi nerwowemu i krążenia.
Tłuste ryby to te optymalne, więc nie unikaj łososia, śledzia, makreli czy halibuta.

Owoce morza - nie tylko dla białka
Owoce morza to także ryby, ale zwykle postrzegamy je bardziej jako skorupiaki i inne bezkręgowce. Mają zbliżone zalety, zawierają mnóstwo składników odżywczych, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, układu kostnego, a także układu nerwowego.
Upewnij się, że nie reagujesz na nie alergicznie, pamiętaj, że utopione w głębokim tłuszczu z niezdrowymi dodatkami to także fast food i nie o to chodzi. Bezpieczne i dobrze przyrządzone? To ciesz się smakiem!