5 najlepszych źródeł białka dla 50+. Jedz nie tylko dla dobra kości - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szukamy dobrego białka dla 50+

Szukamy dobrego białka dla 50+

Zapotrzebowanie na białko z wiekiem rośnie i wynosi około 1 gram białka na kilogram masy ciała dziennie, a w niektórych przypadkach, np. przy chorobach przewlekłych, nawet do 1,2-1,5 g/kg/dzień.

Dostarczaj je organizmowi od rana, wybierając optymalnie. Nie zapominaj też o źródłach roślinnych (orzechach, strączkach, soi i nasionach jadalnych), bo ich białka też są zdrowe, a pozostałe składniki odżywcze niezawodnie wzbogacą twoją dietę.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jajka - nie utop ich w tłuszczu

Jajka - nie utop ich w tłuszczu

Całe jajko jest zdrowe i pełne białka. Zaskakująco to żółtko ma go proporcjonalnie więcej, ale ponieważ w jajku jest go mniej, to ostatecznie wygrywa białko.

Dobre źródło białka, znakomity produkt, jeśli nie masz indywidualnych przeciwwskazań. Pamiętaj jednak, że ważne jest, z czym to jajko zjesz (z kiełbaskami nie polecamy) i jak je przyrządzisz - gotowane jest zdecydowanie lepsze niż smażone.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Nabiał - wybierz rozsądnie

Nabiał - wybierz rozsądnie

Pojęcie "nabiał" jest dość szerokie i nie każdy produkt jest optymalny dla dojrzałych i starszych osób. Przykładowo - żółty ser to sporo białka i wapnia, ale też zbędnego tłuszczu i soli.

Produkty polecane to głównie jogurty naturalne, kefiry, skyry, mleko i ser twarogowy.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Najlepsze mięso dla 50+

Najlepsze mięso dla 50+

Mięso niewątpliwie jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, ale czerwone jest uważane przez WHO za żyego, być rasy brojlwność potencjalnie rakotwórczą, a silnie przetworzone za rakotwórczą.

Bezpieczniej jest wybierać drób (kurczak, indyk), ewentualnie chudą wołowinę. 

Uwaga, kurczak nie powinien pochodzić z chowu klatowego i być rasy brojler. Generalnie lepiej zdjąć skórę z drobiu, postawić na gotowanie lub smażenie bez tłuszczu.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ryby - stawiaj na te z morza

Ryby - stawiaj na te z morza

Jeśli zamiast czerwonego mięsa czy drobiu częściej zjesz ryby, organizm będzie ci wdzięczny. Dostarczysz mu doskonałe białko, ale też prozdrowotne tłuszcze, potrzebne układowi nerwowemu i krążenia.

Tłuste ryby to te optymalne, więc nie unikaj łososia, śledzia, makreli czy halibuta.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Owoce morza - nie tylko dla białka

Owoce morza - nie tylko dla białka

Owoce morza to także ryby, ale zwykle postrzegamy je bardziej jako skorupiaki i inne bezkręgowce. Mają zbliżone zalety, zawierają mnóstwo składników odżywczych, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, układu kostnego, a także układu nerwowego.

Upewnij się, że nie reagujesz na nie alergicznie, pamiętaj, że utopione w głębokim tłuszczu z niezdrowymi dodatkami to także fast food i nie o to chodzi. Bezpieczne i dobrze przyrządzone? To ciesz się smakiem!

Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Szukamy optymalnego białka dla 50+
Jajko i białko
Nabiał dla 50+
Mięso dla 50+
Ryby jako źródło białka
Owoce morza pełne białka
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email