Powrót do artykułu
przeziębienie
Fot.: Getty Images
minerały
Fot.: Getty Images
zdrowie serca
Fot.: Getty Images
stawy
Fot.: Getty Images
związki roślinne
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
8 produktów, które spowalniają proces starzenia. Warto je jeść codziennie
8 produktów, które spowalniają proces starzenia. …

8 produktów, które spowalniają proces starzenia. Warto je jeść codziennie

5 korzyści zdrowotnych pieprzu cayenne

1. Zadba o układ odpornościowy i pomoże przy przeziębieniu

Pieprz kajeński jest źródłem beta-karotenu i wielu witamin, dzięki czemu korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego. Często dania przyprawione tym rodzajem pieprzu zalecane są w czasie przeziębienia. Dlaczego? Pieprz cayenne pomoże udrożnić zatkany nos i skutecznie cię rozgrzeje.

2. Zawiera wiele minerałów

O tym, że sól nie ma dobrego wpływu na zdrowie, wiadomo nie od dziś, dlatego wykorzystanie w kuchni zamiennika w postaci pieprzu cayenne może pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Szczypta tej ostrej przyprawy dostarczy organizmowi minerałów takich jak cynk, miedź, potas, mangan, żelazo, magnez czy selen.

3. Regularne spożywanie może pozytywnie oddziaływać na zdrowie

Niektóre naukowe badania powiązały regularne spożywanie ostrej papryki z niższym ryzykiem śmiertelności z różnych powodów oraz w wyniku chorób serca. Eksperci uważają, że korzystne związki, które zawiera, mogą zmniejszać stan zapalny i uszkodzenia oksydacyjne. To może pozytywnie oddziaływać na zdrowie serca i redukować ryzyko niebezpiecznych zatorów czy skrzepów przyczyniających się do występowania udaru lub zawału.

4. Zawiera kapsaicynę

Oprócz wielu witamin papryczki cayenne są źródłem kapsaicyny, która oferuje kilka korzyści zdrowotnych, np. działa przeciwbólowo, ma wpływ na poprawę osiąganych wyników sportowych czy obniża poziom cukru we krwi, a także hamuje neuropeptyd, który przyczynia się do powstawania stanów zapalnych, więc może łagodzić symptomy związane z zapaleniem stawów.

5. Źródło związków roślinnych

Kapsaicyna to nie jedyne związki, jakie mogą pozytywnie oddziaływać na zdrowie. Pieprz kajeński zawiera także karotenoidy i flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Wiele badań potwierdza, że spożywanie diety bogatej w pokarmy roślinne zawierające przeciwutleniacze, może chronić przed niektórymi chorobami, np. choroby wieńcowej serca.

Patrycja Pupiec
email