NIEDOBÓR WITAMIN czyli witareksja. Jak zapobiec witareksji?

2014-01-07 12:08

Jeśli myślisz, że nie grozi ci niedobór witamin czyli witareksja, to najprawdopodobniej jesteś w błędzie. Sezon na świeże warzywa i owoce nieco się skurczył. Poza tym żyjesz w ciągłym biegu, nie masz czasu na normalny posiłek. Tłumisz głód, sięgając po hamburgera, hot doga lub batonik. Potem targana wyrzutami sumienia, decydujesz się na drastyczną dietę. Jesteś na najlepszej drodze do zachorowania na witareksję. Sprawdź, czy grozi ci niedobór witamin.

NIEDOBÓR WITAMIN czyli witareksja. Jak zapobiec witareksji?
Autor: thinkstockphotos.com

Witareksja czyli niedobór witamin dotyka coraz więcej kobiet. Witaminy nie dostarczają nam kalorii ani wartości energetycznych. Spożywasz je, by żyć! Niestety coraz częściej twoja dieta zawiera puste kalorie, tłuszcze nasycone i cukry proste, a pozbawiona jest cennych witamin oraz minerałów. Również popularne diety odchudzającego ograniczają nie tylko kalorii, ale i witaminy. Nic dziwnego, że coraz więcej kobiet cierpi na niedobór witamin – witareksję – chorobliwy brak witamin, który może prowadzić do poważnych schorzeń.

Niedobór witamin: ważne przygotowywanie posiłków

Pośpiech to największy wróg twojego zdrowia. Postaraj się więc tak ułożyć swój dzienny harmonogram, aby nie zabrakło w nim czasu na podstawowe czynności, w tym przede wszystkim na spokojne i racjonalne spożywania posiłków. Po pierwsze, zwracaj większą uwagę na to, co jesz. Produkty, które obecnie oferują sklepy w większości są wysoko przetworzone, przez co znacznie mniej wartościowe. Podczas przetwarzania przemysłowego warzywa i owoce tracą około 70 procent witamin. Również przygotowując posiłki w domu, często pozbawiasz je witamin. Krojąc, obierając, mocząc czy gotując warzywa, zabijasz zawarte w nich witaminy i wypłukujesz minerały. Staraj się więc gotować warzywa krótko lub na parze, a zamiast obierać, czyść je szczoteczką.

Niedobór witamin: liczy się jadłospis

Wydaje ci się, że jeśli spędzasz cały dzień w pracy, regularne jedzenie jest niemożliwe? Jesteś w błędzie. Wystarczy, że zabierzeć ze sobą lub kupisz po drodze zdrowe produkty. Nie zaczynaj dnia od kawy i papierosa. Ta pierwsza wypłukuje magnez i witaminy z grupy B, ten drugi to zabójca dla witaminy C. Na drugie śniadanie, zamiast sięgać po batonik, zjedz kanapkę z pełnoziarnistego chleba z plasterem indyka i warzywami. W roli przekąsek świetnie sprawdzają się też świeże warzywa. Natomiast na obiad staraj się wybierać tłuste ryby morskie i nietłuste mięso z dużą ilością warzyw. Podczas obiadu nie rozmawiajcie o pracy, lecz starajcie się zrelaksować i podyskutować o czymś przyjemnym. Pamiętaj, stres powoduje, że w organizmie zaczyna brakować witamin B i C.

Niedobór witamin? Nie ulegaj dietetycznej modzie

Współczesna moda promuje bardzo szczupłą sylwetkę. Dlatego też ogromna część młodych kobiet decyduje się na drastyczne diety (na przykład głodówki, diety bazujące tylko na jednym składniku). Bey konsultacji z dietetykiem, na własną rękę starają się odchudzać, bardzo często doprowadzając swój organizm do witaminowej ruiny. Unikając spożywania tłuszczów, narażają się na niedobory witamin, głównie tych rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E, D oraz K.

Pamiętaj, że witamin, przede wszystkim tych ze świeżych owoców i warzyw, nie da się nichym zastąpić. Potrzebujesz ich do życia jak tlenu i światła. Gdy okaże się, że zabraknie którejś z nich, twój organizm upomni się o swoje, dając ci wyraźne sygnały (osłabienie, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, kurcze łydek...). Powinnaś wówczas jak najszybciej uzupełnić niedobory i wreszcie zmienić przyzwyczajenia.

Multiwitaminy z apteki – tak czy nie?

Witaminy w tabletkach powinno się stosować, tak jak każde inne lekarstwo, czyli w uzasadnionych przypadkach i według wskazań lekarza. Nie należy na własną rękę brać ich profilaktycznie. Łykając w dużych ilościach i bez konsultacji ze specjalistą, można się doprowadzić do hiperwitaminozy, czyli nadmiaru witamin w organizmie. Hiperwitaminoza, podobnie jej niedobór, może być przyczyną wielu problemów, z tą jedynie różnicą, że na nadmiar nie ma leku i trzeba poczekać, aż organizm sam go usunie. Prawidłowa, codzienna dieta powinna dostarczać organizmowi tyle witamin, ile potrzebuje. Bez konieczności ich sztucznego uzupełniania.

Ważne

Witaminowa ściągawka

Witamina A jest niezbędna dla wzroku, wzrostu, normalnego rozwoju systemu odpornościowego. Ponadto jest odpowiedzialna za stan skóry, bo ma ogromny wpływ na tworzenie się tkanki łącznej. Bogatymi jej źródłami są wątroba, masło, jaja, ser, tuńczyk oraz papryka, dynia, fasolka i marchewka

Witaminy B wzmacniają odporność i mają właściwości antydepresyjne. Ich brak może powodować skurcze mięśni, zaburzenia układu pokarmowego i zajady. Witaminy z grupy B znajdziesz m.in. W mięsie, płatkach owsianych, orzechach, brokułach, bobie, jabłkach i burakach.

Witamina C  łagodzi stany zapalne śluzówki, pomaga w gojeniu się ran. Witaminę C znajdziesz głównie w owocach cytrusowych, ale i w papryce, brokułach, natce, czarnych porzeczkach, malinach, cebuli, szczypiorze, porach, pomidorach.

Witamina D chroni skórę przed wolnymi rodnikami, przyspiesza gojenie się ran, a także odpowiada za stan kości. Znajdziesz ją w mięsie ryb mleku, serach, jajach, wątróbce i... słońcu. Wystawianie się każdego dnia na działanie promieni słonecznych przez 15 minut wystarczy, by zaspokoić twoje dziene zapotrzebowanie na tę cenną witaminą.

Witamina E działa przeciwzapalnie, zapobiega zakażeniom, chroni przed wolnymi rodnikami, ale przede wszystkim pomaga złagodzić przykre objawy PMS oraz wspomaga płodność. W witaminę E bogate są: kiełki pszenicy, oleje roślinne, orzechy, ziarna słonecznika, kukurydza, sałata i szpinak.

Witamina K odgrywa ogromną rolę w procesie krzepliwości krwi. Zapobiega krwotokom oraz rozszerzaniu się naczyń krwionośnych. Witaminę K znajdziesz w sałacie, szpinaku, kapuście, kalafiorze, ziemniakach, pomidorach, marchwi i truskawkach.

Witamina PP wzmacnia stan skóry i naczynka krwionośne. Niedobór witaminy PP. Niedobórwitaminy PP uzupełnisz, sięgając po czarne porzeczki, wiśnie, morele, jeżyny, paprykę, nabiał, ryby i kasze.