Alergia na mleko? Lista produktów zawierających wapń. Czym zastąpić mleko w diecie alergika

2013-03-29 14:19

Rezygnacja z mleka jest koniecznością, kiedy organizm reaguje na produkty mleczne wysypką, dusznościami, problemami z oddychaniem. Okazuje się jednak, że zastąpienie mleka w diecie nie jest takie trudne. Publikujemy listę produktów zawierających wapń. Pomogą one walczyć z alergią na mleko przy jednoczesnym zachowaniu równowagi organizmu.

Alergia na mleko? Lista produktów zawierających wapń. Czym zastąpić mleko w diecie alergika
Autor: Photos.com

Spis treści

  1. RYBY
  2. JAJKA
  3. WARZYWA KAPUSTNE
  4. ROŚLINY STRĄCZKOWE
  5. OWOCE
  6. WODY MINERALNE

Gdy rezygnujemy z mleka i jego przetworów, narażamy organizm na deficyt wapnia, niezwykle ważnego składnika mineralnego. Odpowiednia ilość tego pierwiastka wpływa na zdrowie kości, zębów i prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie na wapń u dorosłego człowieka jest wysokie i wynosi średnio 1000 mg. W diecie bezmlecznej konieczne jest wprowadzanie większych ilości zastępczych produktów obfitujących w ten składnik. W tym celu trzeba uwzględnić w jadłospisie produkty zawierające wapń.

RYBY

Szczególnie te jadane wraz ze szkieletem (sardynki), stanowią doskonałe źródło wapnia. Możesz zjadać je samodzielnie lub w formie past. Ryby zawierają też witaminę D ułatwiającą przyswajanie wapnia.

JAJKA

To bogate źródło wartościowego białka, a żółtko zawiera aż 147 mg wapnia w 100 g oraz znaczne ilości witaminy D.

WARZYWA KAPUSTNE

W tej grupie jarmuż jest rekordzistą pod względem zawartości wapnia (100g dostarcza go ponad 150 mg). Można go wykorzystywać do surówek, podawać jako dodatek do drugiego dania lub zrobić z niego zupę. Inne warzywa kapustne (kapusta biała, włoska, brokuły, brukselka) też dostarczają wapnia, ale mniej.

ROŚLINY STRĄCZKOWE

Zwłaszcza fasola i soja, to warzywa obfitujące w wapń. Aby zmniejszyć ich działanie wzdymające, należy dokładnie wymoczyć nasiona na kilka godzin przed gotowaniem i gotować w świeżej wodzie (to ważne np. w przypadku soi, bo woda po moczeniu ma nieprzyjemny posmak). Fasola doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek, potraw warzywnych, nadaje się też do przygotowania wegetariańskich kotletów. Z soi natomiast można przyrządzić potrawki, gulasze, kremy, kotlety, tofu, pasztety, pasty, wędliny, a nawet jogurty i budynie.

OWOCE

Morele, kiwi, pomarańcze, śliwki, porzeczki zawierają niewielkie ilości wapnia. Największych ilości tego pierwiastka dostarczają figi, są jednak jednocześnie bardzo kaloryczne.

WODY MINERALNE

Niektóre wody wysokozmineralizowane obfitują w wapń i magnez. Warto dokładnie studiować etykietę, na której widnieje informacja o zawartości składników rozpuszczalnych na litr – łatwo wówczas ocenić, w jakim stopniu spożycie wody pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wybrane pierwiastki. W sprzedaży są też wody lecznicze, ale nie powinno się ich pić bez konsultacji z lekarzem, gdyż zawierają wysokie stężenia minerałów, których nadmierne spożycie może okazać się bardzo szkodliwe dla zdrowia.

miesięcznik "Zdrowie"