ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA - czy jest zdrowsza od konwencjonalnej?

2014-10-30 8:27 redakcja poradnikzdrowie.pl

Jeszcze sto lat temu wszystkie płody rolne można by było sklasyfikować jako żywność ekologiczną - nie stosowano żadnych środków grzybobójczych, owado- i chwastobójczych, nawozów syntetycznych. Dziś nieskażonej żywności musimy szukać w specjalnych sklepach i drożej za nią płacić. Czy warto kupować żywność ekologiczną, czy rzeczywiście jest zdrowsza od konwencjonalnej?

Pytanie, czy żywność ekologiczna jest zdrowa jest retoryczne, bowiem ekologiczne są te produkty spożywcze, które wyprodukowano bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin (fungicydy, herbicydy oraz insektycydy, określane zbiorczo jako pestycydy), bez chemicznych substancji przyspieszających wzrost, bez nawozów syntetycznych i technik inżynierii genetycznej, a także bez sztucznych dodatków smakowych, aromatów i napromieniowania. Powstały za to zgodnie z prawami natury, czystej i wolnej od szkodliwych substancji.

Badania naukowe dotyczące żywności ekologicznej

Dwa duże przeglądy badań naukowych żywności, przeprowadzone w Europie i w USA wskazują jednoznacznie, że żywność ekologiczna statystycznie rzecz biorąc, jest bardziej wartościowa dla ludzkiego organizmu niż żywność konwencjonalna.
Pierwsze z tych badań przeprowadziła amerykańska ekspert żywienia Virginia Worthington z Johns Hopkins University w 2001 roku. Przeanalizowała ona wyniki 41 szczegółowych projektów badawczych, w których naukowcy porównywali wartość odżywczą i składniki różnych warzyw, owoców i pieczywa z upraw ekologicznych i z upraw przemysłowych. Okazało się, że przeciętnie produkt „ekologiczny” zawiera między innymi 27% więcej witaminy C, 21% więcej żelaza, 29,3% więcej magnezu, 13,6% więcej fosforu. Jednocześnie produkty ekologiczne zawierały 15,1% mniej szkodliwych azotynów niż produkty konwencjonalne.

Ważne

  • Badania naukowe potwierdzają, że produkty konwencjonalne zawierają o wiele więcej rakotwórczych metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty ekologiczne.
  • W dzisiejszym rolnictwie konwencjonalnym stosuje się już ponad 400 różnych związków chemicznych, których stosowanie w gospodarstwach ekologicznych jest kategorycznie zabronione.
  • Rolnictwo ekologiczne i obrót jego produktami, w tym także opatrywanie ich określeniami "eko" i "bio", jest w Unii Europejskiej uregpowane rozporządzeniem UE 20/92/91, które jako bezpośrednio obowiązujące zostało wprowadzone do naszego prawa.
  • Argumenty przemawiające za żywnością ekologiczną

    Ciekawe zestawienie i analizę bardzo wielu badań naukowych przeprowadził szwajcarski instytut naukowy FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau). Wyniki opublikowane zostały w broszurze i dostępne są też w Internecie.
    Naukowcy szwajcarscy przytaczają aż 90 argumentów wskazujących na to, że rolnictwo i żywność ekologiczna są lepsze” od konwencjonalnej. Oprócz powszechnie uznanych argumentów przemawiających za rolnictwem ekologicznym, takich jak niestosowanie nawozów sztucznych, warto przytoczyć kilka nowszych i mniej znanych argumentów:

    • Warzywa i owoce ekologiczne zawierają znacznie więcej antyoksydantów, w tym najsilniejszego z nich resveratrolu. Jak wiemy antyoksydanty przeciwdziałają starzeniu się komórek.
    • Przeprowadzono bardzo dokładne badania tej samej odmiany jabłek, Golden Delicious, i okazało się, że ich ekologiczna kopia posiada m.in. aż 32% więcej fosforu, 19% więcej antyoksydantów i 9% więcej błonnika.
    • Z wszystkich badań wynika, że przeciętnie także kartofle ekologiczne posiadają większą zawartość witaminy C niż konwencjonalne.
    • Udowodniono ponad wszelką wątpliwość, że statystycznie warzywa liściaste, głównie sałata, zawierają od 10 do 40% mniej azotynów - substancji szkodliwych dla organizmu.
    • Liczne badania potwierdzają, że produkty ekologiczne nie zawierają pestycydów. Ale – co często podkreślają przeciwnicy ekologii – może je przenieść wiatr z sąsiednich upraw. Biorąc to pod uwagę naukowcy obliczyli, że statystycznie żywność konwencjonalna zawiera aż 550 do 700 razy więcej chemicznych pestycydów.
    • Niezwykle ważny argument w czasach ocieplenia klimatu: rolnictwo ekologiczne zużywa o 50% mniej energii, emituje znacznie mniej gazów cieplarnianych i wiąże więcej dwutlenku węgla z atmosfery.
    Czy artykuł był przydatny?
    Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

    NOWY NUMER

    W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

    Dowiedz się więcej
    Miesięcznik Zdrowie 11/2019
    KOMENTARZE
    KASIA_88
    |

    Na szczęście teraz żyjemy w czasach, kiedy takie produkty są dostępne w większości sklepów. Ja jednak wybieram zakupy online- po pierwsze wygoda, po drugie duża dostępność produktu i oczywiście jakość :)

    katarzyna
    |

    Jesczce jest problem z genet. modyfikowana zywnoscia- ktora na sile nam wciska Unia a szczegolnie USA... (producent tego swinstwa to firma Monsanto z USA ). Tutaj np import. soja jest w prawie 100 % genet. zmodyfikowana i tylko krajowa soja ma szanse byc zdrowsza... zobaczcie"na you tube film "swiat wedlug Monsanto

    oxyn
    |

    Jeśli nie spożywa się rafinowanych węglowodanów i innych produktów wysoce przetworzonych, to niedobory nie powinny się pojawiać, chyba, że są problemy z wchłanialnością składników odżywczych, np. na skutek zbyt małej ilości zdrowych tłuszczów w diecie lub przez unikanie węglowodanów złożonych, które zawierają dużo cennym składników, m.in. magnez (3 łyżki kaszy gryczanej mają w sobie tyle magnezu, co tabliczka czekolady). Suplementy witaminowe są moim zdaniem niewłaściwe, bo zawierają za bardzo skoncentrowane ilości danych witamin, co może prowadzić do osłabienia ich wchłanialności (organizm broni się przed ich nadmiarem). Pozdrawiam!

    maciek
    |

    ja sobie zapodaje vitaral , spoko preparacik, niedrogi, a teraz na wiosenne przesilenia nie widze, by moznabylo sie obejsc bez pomocy suplementow witaminowych, jesli sie chce zachowac zdrowwie

    pan piotr
    |

    nie ma co, rzeczywiscie suplementy w niczym nie przeszkadzaja, tym bardziej , ze witaminy wyplukujemy z organizmu kawa, herbata, alkoholem, czesto tez nasze produkty sa ubogie w witaminy przez nieprawidlowa obrobke cieplna.

    Karo
    |

    Przekonałam się o tym sama, starałam się tylko na parze gotować, jeść mnóstwo surowych warzyw i owoców, ryby, białe mięso, ogólnie mega zdrowo się odżywiać. Ale i tak okazało się, że wynika badań nie są idealne, cały czas np. brakuje mi magnezu. Więc czasem nawet idealne żywienie nie zapewni wszystkiego :( Teraz łykam Vitaral i dodatkowo jeszcze magnez... zwłaszcza że o tej porze roku z jakością warzyw to różnie bywa.