Żywienie po operacji pęcherzyka żółciowego [Porada eksperta]

2013-03-31 15:01
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Czy miesiąc po diecie związanej z operacją pęcherzyka żółciowego mogę normalnie funkcjonować, wprowadzać wiele spożywanych wcześniej potraw i czy wypicie alkoholu na uroczystościach będzie niewskazane dla mnie? Jestem marynarzem - czy będąc na morzu mogę mieć jakieś dolegliwości (inna woda, różne potrawy)?

Witaj. Jeśli zabieg był zrobiony laparoskopowo i nie miałeś żadnych komplikacji w trakcie ani po i jesteś na diecie lekkostrawnej ograniczającej tłuszcze i pewnie błonnik, to już powoli możesz urozmaicać swoje posiłki. Metodą prób i błędów musisz sprawdzić, po czym się źle czujesz. Jedni źle trawią strączki, kapusty, ale dobrze tolerują jajecznicę na wędlinie. Inni odwrotnie. Liczy się też ilość i objętość. W zaleceniach żywieniowych mówi się o zrezygnowaniu z ciężkostrawnych potraw, mocno przyprawionych i tłustych. Jeśli chodzi o alkohol, rozsądne ilości ci nie zaszkodzą. Zmiana wody, kuchni wynikająca z twojej pracy może, ale nie musi mieć wpływ na prace przewodu pokarmowego. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE