Żurek przy zapaleniu błony śluzowej żołądka [Porada eksperta]

2015-03-08 13:35
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka mogę spożywać zupę: "Żurek z zakwasu z mąki żytniej razowej"? Czytałem gdzieś, że to zupa na wszystkie dolegliwości. Jak faktycznie to jest?

Witaj, Piotrze. Przy zapaleniu śluzówki żołądka stosujemy dietę lekkostrawną, ograniczającą wydzielanie kwasu solnego. Oznacza to wykluczenie z diety m.in. chleba razowego, żytniego produkowanych na zakwasie, które są ciężkostrawne i pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku. W diecie lekkostrawnej króluje pieczywo pszenne lub pszenno żytnie podsuszane, sucharki, biszkopty, drobne kasze i makaron, mięso drobiowe i ryby gotowane na parze. Z zup raczej zalecane są zupy gotowane na wywarze warzywnym, marchewkowa, dyniowa, pomidorowa lekkostrawne z odrobina masła. "Żurek z zakwasu z mąki żytnie","może i leczy "całe zło", ale w twoim przypadku może pogłębiać stan zapalny. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE