Zapalenie jelita grubego i nietolerancje pokarmowe. Co mogę jeść? [Porada eksperta]

2015-08-26 10:13

Dwa lata temu miałem usunięty woreczek, a później pojawiły się biegunki i stwierdzono zapalenie jelita grubego. Jakby tego było mało, to w tym roku w wyniku testu na nietolerancję pokarmową wykryto silną nietolerancję glutenu, pszenicy, żyta, jęczmienia, kukurydzy i ryżu oraz nietolerancję na mleko i jajka. Nie mam co jeść, wszystko jest zakazane, a moja waga stale spada.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej sytuacji powinieneś posiłki komponować z: kaszy jaglanej, gryczanej, ziemniaków, chudych ryb, drobiu, królika. Z warzyw możesz jeść wszystkie, ale najlepsza na jelita jest marchew. Powinny być one gotowane i pozbawione skórki czy pestek. Kaloryczność posiłków zwiększysz dodając tłuszcze, np. olej z pestek winogron, oliwę czy olej rzepakowy. Mięso i ryby powinny być gotowane i powinieneś zastępować nimi wędlinę. Chleb wypiekaj z mąki jaglanej i innych (kokosowej, z kasztanów), powinien być lekkostrawny. W sytuacjach awaryjnych korzystaj ze słoiczków dla dzieci. Wzbogacaj nimi smak ziemniaków czy ryżu, komponując z nich sosy do gotowanego mięsa, urozmaicą w ten sposób dietę w różnorodne warzywa.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta