Truskawki a ciąża - czy kobiety w ciąży mogą jeść truskawki?

2016-06-14 9:50

Jeśli jesteś w ciąży, to nie żałuj sobie dojrzałych, pachnących truskawek. Być może słyszałaś opinię, że jedzenie truskawek w ciąży może wywoływać alergię u twego przyszłego dziecka - jak dotąd, nie zostało to udowodnione. Pojawiają się nawet zalecenia, by kobiety w ciąży i karmiące jadły produkty uczulające - między innymi truskawki, ponieważ w ten sposób zwiększają na nie tolerancję u dziecka.

Zastanawiasz się, czy jedzenie truskawek w ciąży to dobry pomysł? Truskawki są świetnym źródłem cennych składników odżywczych. Jeśli sama nie jesteś uczulona na te owoce, jedz je codziennie (25 dag). Przyniosą ci same korzyści.

Truskawki: samo zdrowie dla kobiety w ciąży

Truskawki są bogate w witaminę C (10 dag zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), wspomagają więc przyswajanie żelaza. Ich pestki zawierają błonnik, który zapobiega zaparciom. Do tego mają właściwości moczopędne, ułatwiają więc oczyszczanie organizmu z toksyn i zapobiegają obrzękom. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości i dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom. No i w przeciwieństwie do sprowadzanych z daleka owoców egzotycznych nie są chemicznie zabezpieczane przed zepsuciem.

Przed zjedzeniem umyj dokładnie umyj truskawki, ale uwaga - z szypułkami, inaczej chłoną wodę jak gąbka, a wtedy gorzej smakują i łatwo się psują.

Czy truskawki są zdrowe?

Wartość odżywcza truskawek (100 g)

Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.

kalorie - 28
węglowodany - 7,2 g
białko - 0,7 g
tłuszcze - 0,4 g
błonnik - 1,8 g
indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40

Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g)

wapń - 16 mg
żelazo - 0,41 mg
magnez - 13 mg
fosfor - 24 mg
potas - 153 mg
sód - 1 mg
cynk - 0,14 mg

Witaminy w truskawkach (100 g)

witamina C - 60 mg
witamina A - 1 μg
witamina E - 0,29 μg
witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
witamina B3 (PP) - 0,386 mg
witamina B6 - 0,047 mg

Źródło:  USDA National Nutrient Database

Dietetyk Agnieszka Piskała o wartościach odżywczych truskawek [wideo]

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Truskawki: inspirujące przepisy [wideo]

Truskawkowe inspiracje

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
emaiwe
|

no, ale sezonowo są świeżo a jak np. kupuje sobie suszone truskawki - sa pyszne np. jako dodatek do jogurtu naturalnego....uwielbiam te w paczuszkach crispy. paczka + jogurt i drugie sniadanko z glowy;)