Truskawki a ciąża - czy kobiety w ciąży mogą jeść truskawki?

2016-06-14 9:50

Jeśli jesteś w ciąży, to nie żałuj sobie dojrzałych, pachnących truskawek. Być może słyszałaś opinię, że jedzenie truskawek w ciąży może wywoływać alergię u twego przyszłego dziecka - jak dotąd, nie zostało to udowodnione. Pojawiają się nawet zalecenia, by kobiety w ciąży i karmiące jadły produkty uczulające - między innymi truskawki, ponieważ w ten sposób zwiększają na nie tolerancję u dziecka.

Zastanawiasz się, czy jedzenie truskawek w ciąży to dobry pomysł? Truskawki są świetnym źródłem cennych składników odżywczych. Jeśli sama nie jesteś uczulona na te owoce, jedz je codziennie (25 dag). Przyniosą ci same korzyści.

Truskawki: samo zdrowie dla kobiety w ciąży

Truskawki są bogate w witaminę C (10 dag zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), wspomagają więc przyswajanie żelaza. Ich pestki zawierają błonnik, który zapobiega zaparciom. Do tego mają właściwości moczopędne, ułatwiają więc oczyszczanie organizmu z toksyn i zapobiegają obrzękom. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości i dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom. No i w przeciwieństwie do sprowadzanych z daleka owoców egzotycznych nie są chemicznie zabezpieczane przed zepsuciem.

Przed zjedzeniem umyj dokładnie umyj truskawki, ale uwaga - z szypułkami, inaczej chłoną wodę jak gąbka, a wtedy gorzej smakują i łatwo się psują.

Czy truskawki są zdrowe?

Wartość odżywcza truskawek (100 g)

Porcja 100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Jest w nich też sporo witamin z grupy B, a także niewielkie ilości witaminy A i E, oraz mikroelementy: chroniące przed anemią żelazo, wzmacniające kości wapń i fosfor.

kalorie - 28
węglowodany - 7,2 g
białko - 0,7 g
tłuszcze - 0,4 g
błonnik - 1,8 g
indeks glikemiczny (IG) truskawek - 40

Mikro- i makroelementy w truskawkach (100 g)

wapń - 16 mg
żelazo - 0,41 mg
magnez - 13 mg
fosfor - 24 mg
potas - 153 mg
sód - 1 mg
cynk - 0,14 mg

Witaminy w truskawkach (100 g)

witamina C - 60 mg
witamina A - 1 μg
witamina E - 0,29 μg
witamina B1 (tiamina) - 0,024 mg
witamina B2 (ryboflawina) - 0,022 mg
witamina B3 (PP) - 0,386 mg
witamina B6 - 0,047 mg

Źródło:  USDA National Nutrient Database

Dietetyk Agnieszka Piskała o wartościach odżywczych truskawek [wideo]

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Truskawki: inspirujące przepisy [wideo]

Truskawkowe inspiracje
miesięcznik "M jak mama"
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE