To nie niedobory B12 powinny nas niepokoić. To niedobory jodu!

2020-11-12 11:22

Najnowsze badania poddały w wątpliwość suplementację witaminy B12, zwłaszcza w przypadku osób będących na diecie wegańskiej. Okazuje się, że o wiele bardziej powinny niepokoić niedobory jodu, które są widoczne - i to nie tylko u wegan!

jod w ciąży
Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Jod w ciąży jest niezbędny dla zdrowia mamy i dziecka.

Naukowcy badali różnice w zakresie obecności witaminy B12 u osób na diecie wegańskiej i u osób jedzących mięso. Sprawdzili jej poziom we krwi u osób z obu grup. Wyniki są zaskakujące!

- Nie było znaczącej różnicy w zakresie poziomu witaminy B12, która była obecna w przybliżeniu w takiej samej ilości we krwi obu grup. Ponieważ witamina B12 jest pobierana przez nasze organizmy wyłącznie z mięsa, oznacza to, że uczestnicy badania będący na diecie wegańskiej musieli ją suplementować. Przeprowadzone badanie umożliwia porównanie diety wegańskiej z dietą mieszaną pod względem różnorodności witamin i pierwiastków śladowych - mówi prezes BfR, prof. Dr Andreas Hensel. Naukowcy sprawdzili bowiem poziom nie tylko witaminy B12 we krwi, ale poziom innych witamin i minerałów także.

Uczestnicy badania, a także my wszyscy powinniśmy zwrócić uwagę na jeszcze jeden pierwiastek. Jod. - Obie badane grupy pacjentów miały znaczny niedobór jodu. Jednak niedobór jest wyraźnie większy w wariancie wegańskim. - dowiadujemy się.

Czytaj też: Weganizm – zasady diety wegańskiej. Co mogą jeść weganie?

W badaniu zespół badawczy przeanalizował próbki krwi i moczu oraz ocenił kwestionariusze dotyczące stylu życia i protokoły żywieniowe. Spośród uczestników (odpowiednio 18 kobiet i mężczyzn w wieku 30-60 lat), prawie wszystkie osoby na diecie wegańskiej i jedna trzecia na diecie mieszanej przyjmowały różne suplementy diety.

Wyniki badań były szczególnie godne uwagi w odniesieniu do pierwiastka śladowego, czyli wspomnianego już jodu. Wydalanie jodu mierzone w próbkach moczu dostarcza informacji o tym, jak dobrze organizm jest zaopatrywany w pierwiastek śladowy. Większość uczestników miała jakieś braki. Niedobór był istotnie wyraźniejszy wśród wegan - u jednej trzeciej z nich poziom był poniżej 20 mikrogramów na litr (μg / l), czyli limitu określonego przez Światową Organizację Zdrowia (WHO); wszystko poniżej tego oznacza poważny niedobór. Jednak dieta wegańska przyniosła również korzyści zdrowotne, takie jak większe spożycie błonnika i niższy poziom cholesterolu. W przypadku obu diet około 10% uczestników miało niedobór żelaza.

Źródło: Science Daily, BfR Federal Institute for Risk Assessment