Pstrąga jeść mamy!

2021-11-10 15:41 Materiał sponsorowany

Ryby z akwakultury – takie jak pstrąg – pochodzące ze stabilnych, kontrolowanych warunków, gwarantują, że nasz posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Badania dowodzą, że pstrąga powinny jeść zarówno kobiety w ciąży jak i małe dzieci.

Pstrąg - materiały prasowe
Autor: materiały prasowe

Większość z nas zgadza się z twierdzeniem, że spożywanie ryb pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Jednak wiedza ta z reguły nie jest ugruntowana. Zacznijmy więc od podstaw.

Ryby są jedynym naturalnym źródłem długołańcuchowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, najwartościowszych spośród wszystkich grup omega-3. Ponadto dostarczają naszemu organizmowi witaminy i minerały. Pstrąg jest tu dobrym przykładem – zjedzenie 100 g fileta z tej ryby pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, D, E a także kwas foliowy oraz witaminę B12. Taki posiłek dostarcza nam również minerały: fosfor, selen, cynk i jod. Co to wszystko oznacza dla naszego zdrowia?

Naukowcy, w ramach finansowanego przez Unię Europejską projektu Nutrimenthe, zbadali związek pomiędzy dietą dzieci a ich sprawnością intelektualną. Wykazali, że ich prawidłowy rozwój neurokognitywny jest powiązany m.in. z regularnym spożywaniem ryb przez ciężarne. Dzieci, których mamy, będąc w ciąży, jadły ryby, w wieku 6-7 lat uzyskiwały lepsze wyniki behawioralne i kognitywne w wieku 8 lat. Udowodniono, że zawarte w rybach długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA) mają znaczenie dla ilorazu inteligencji dzieci. Badania te wykazały, że we wczesnych etapach życia powinniśmy dostarczać je organizmowi – by zapewnić prawidłowy rozwój układu nerwowego najmłodszych. Ponadto, kwas foliowy, którego źródłem są ryby, we wczesnych etapach ciąży znacznie zmniejsza ryzyko zaburzeń behawioralnych u dzieci. Dzieci, których mamy zapewniały swojemu organizmowi odpowiednią dawkę kwasu foliowego, w wieku 8-9 lat miały np. większą zdolność do koncentracji. Na podstawie przeprowadzonych badań uznano, że dla właściwego rozwoju układu nerwowego dzieci powinny jeść przynajmniej dwa, bogate w kwasy tłuszczowe posiłki rybne w tygodniu.

To, że jedzenie ryb jest zdrowe i wskazane nawet kobietom w ciąży oraz dzieciom jest więc jasne i udowodnione. Dlaczego jednak powinniśmy zdecydować się na te z akwakultury?

Pierwszy powód, to kontrola warunków, w których ryby się rozwijają. Polskie akwakultury spełniają bardzo rygorystyczne normy i przepisy Unii Europejskiej. Woda w nich musi być tak czysta a systemy filtrów tak zaawansowane i skuteczne, że wypływając z hodowli ma często wyższą jakość, niż miała wpływając do niej. Pstrągi, tak jak i inne ryby hodowane w akwakulturze, są także pod stałą kontrolą weterynaryjną.

Drugi powód, dla którego warto, by pstrąg z akwakultury znalazł się na naszym talerzu, to ekologia. W ten sposób zmniejszamy presję na dziko żyjące ryby. Ponadto, w porównaniu z wszystkimi innymi sposobami pozyskiwania mięsa, hodowla ryb pozostawia po sobie najmniejszy ślad węglowy. 

Ryby pochodzące z akwakultury, takie jak pstrąg, są doskonałą odpowiedzią na wyzwania, które przynoszą nam dzisiejsze czasy. To idealne pożywienie dla konsumentów szukających zdrowszej żywności oraz zwracających uwagę na ochronę środowiska naturalnego. 

Więcej na: www.terazpstrąg.pl

Pstrąg - materiały prasowe - belka
Autor: materiały prasowe
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE