PROBIOTYKI - właściwości lecznicze, rodzaje i źródła

2019-06-06 10:38 Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, mają potwierdzone licznymi badaniami właściwości lecznicze - ich działanie wspomaga m.in. leczenie biegunek, alergii, atopii, chorób zapalnych jelit i wątroby, wzmacniają odporność organizmu. Probiotyki występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych oraz są dostępne jako suplementy diety. Aby szczep bakterii został uznany za probiotyczny, musi spełniać szereg wymagań.

Spis treści:

  1. Czym są probiotyki?
  2. Zastosowanie probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób
  3. Najczęściej wykorzystywane szczepy probiotyczne i ich właściwości lecznicze
  4. Naturalne probiotyki [WIDEO]
  5. Jak zwiększyć ilość drobnoustrojów probiotycznych w organizmie?
  6. Produkty spożywcze zawierające probiotyki
  7. Probiotyki w postaci suplementów diety
  8. Popularne preparaty probiotyczne - TABELA

Nazwa probiotyk wywodzi się z greckiego „pro bios” – dla życia. Według definicji FAO/WHO z 2002 roku probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne.

Najczęściej jako probiotyki wykorzystuje się bakterie kwasu mlekowego z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, ale prozdrowotne właściwości wykazują także niektóre gatunki bakterii Escherichia i Bacillus oraz drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardi.

Działanie probiotyczne odnosi się do konkretnego szczepu mikroorganizmu, a nie do rodzaju czy gatunku. Nie wystarczy, żeby mikroorganizm należał do bakterii mlekowych, aby wykazywał właściwości probiotyczne.

Nazwa probiotyku składa się z trzech elementów: nazwy rodzajowej (np. Lactobacillus), nazwy gatunkowej (np. rhamnosus) i literowo-cyfrowego oznaczenia szczepu (np. GG).

Czym są probiotyki?

Każdy mikroorganizm uznany za probiotyk musi mieć udokumentowane działanie prozdrowotne. Szczepy drobnoustrojów muszą spełniać wiele wymagań i mogą być uznane za probiotyk, jeśli:

  • wykazują zdolność adherencji (przyczepiania się) do komórek nabłonka jelit,
  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy,
  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu szkodliwych dla organizmu człowieka,
  • są odporne na niskie pH soku żołądkowego,
  • pozostają żywe w obecności żółci,
  • działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego,
  • zostały wyizolowane z organizmu człowieka,
  • wykazują stabilność i możliwość produkcji biomasy na dużą skalę,
  • wykazują udokumentowany klinicznie korzystny wpływ na zdrowie człowieka (badania na ludziach z randomizacją – metoda podwójnie ślepej próby z placebo),
  • mają ustaloną przynależność taksonomiczną (rodzaj, gatunek, szczep) nowoczesnymi metodami genetycznymi.

Zastosowanie probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób

Drobnoustroje probiotyczne mają bardzo szerokie działanie. Część z ich właściwości jest poparta dobrze udokumentowanymi badaniami naukowymi, inne są dopiero w trakcie badań, a wyniki są obiecujące. Korzystne działania zdrowotne probiotyków obejmują:

Probiotyki a leczenie biegunek

Różne szczepy probiotyczne skracają czas trwania ostrych biegunek infekcyjnych o około 1 dzień. Probiotyki są skuteczniejsze w przypadku biegunek wirusowych niż bakteryjnych i pasożytniczych.

Najlepsze efekty obserwuje się przy wysokich dawkach, czyli 1011 CFU (jednostek tworzących kolonię), a najskuteczniejsze w biegunkach u dzieci są szczepy Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces cerevisiae boulardii lyo i Enterococcus faecium LAB SF68.

W biegunkach poantybiotykowych u dorosłych i dzieci najlepsze działanie wykazują Lactobacillus rhamnosus GG i Saccharomyces cerevisiae boulardii oraz Lactobacillus casei DN-114001, który sprawdza się również w zakażeniu Clostridium difficile.

Probiotyki są pomocne w skracaniu biegunek po napromieniowaniu w leczeniu nowotworów.

Probiotyki a eradykacja zakażeń Helicobacter pylori

Skuteczność probiotyków w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori bytujących w przewodzie pokarmowym i odpowiedzialnych za chorobę wrzodową żołądka wykazano w badaniach in vitro i in vivo na zwierzętach, natomiast badania randomizowane na ludziach nie są jednoznaczne.

Ich autorzy sugerują, że konieczne jest łączenie probiotyków z antybiotykami. Eradykacja Helicobacter pylori to dosyć inwazyjna terapia, a włączenie probiotyków istotnie statystycznie zwiększa tolerancję leczenia, poprawiając ekosystem jelitowy i ogólny stan zdrowia pacjentów.

Probiotyki a leczenie alergii i atopii

Badania sugerują, że suplementacja probiotykami ma istotne znaczenie w przypadku alergii. Dużo bardziej obiecujące wyniki uzyskuje się w zapobieganiu rozwoju alergii niż w jej leczeniu.

Udowodniono, że przyjmowanie probiotyków w okresie prenatalnym i po porodzie (przez matkę, gdy kobieta karmi piersią; przez dziecko, gdy jest karmione sztucznie) zapobiega rozwojowi atopowego zapalenia skóry u dzieci obciążonych dużym ryzykiem.

U ponad 90% dzieci do 12. miesiąca życia z alergią na białka mleka, którym podawano probiotyki w połączeniu z dietą eliminacyjną, zaobserwowano zmniejszenie wyprysku alergicznego, natomiast sama dieta eliminacyjna przyniosła poprawę u ponad 50% dzieci.

Probiotyki a choroby jelit

Stosowanie probiotyków we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego wydaje się obiecujące. Podawanie Saccharomyces cerevisiae boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG lub Escherichia coli Nissle 1917 w wysokich dawkach zapobiega nawrotom choroby z podobną skutecznością do leku, a także przyspiesza remisję.

Skuteczność w leczeniu odnosi się tylko do konkretnych szczepów. Brakuje jednoznacznych wyników na potwierdzenie skuteczności probiotyków w chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Natomiast probiotykoterapia może być skuteczna w zespole jelita drażliwego. Wiele szczepów powoduje zmniejszenie bólu i wzdęć u pacjentów z IBS, potrzebne są jednak dokładniejsze badania.

Najnowsze analizy pokazują, że fruktooligosacharydy (SYN1) oraz Lactobacillus rhamnosus GG i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb12 obniżają ryzyko występowania nowotworu jelita grubego, o czym świadczy zmiana markerów wskazujących na rozwój tej choroby u pacjentów z nowotworem, jak i po wycięciu polipa. Mechanizm działania probiotyków w zapobieganiu nowotworom nie jest jasny, jednak po spożyciu synbiotyków (probiotyków w połączeniu z prebiotykami) zaobserwowano mniejszy stopień uszkodzenia DNA, a także mniejszy stopień proliferacji komórek jelit.

Probiotyki a otyłość

Prowadzone są badania na myszach, które pokazują, że skład mikroflory jelitowej może odpowiadać za nadwagę i otyłość. Obiecująca w leczeniu otyłości może być bakteria Lactobacillus rhamnosus PL60.

Najczęściej wykorzystywane szczepy probiotyczne i ich właściwości lecznicze

Szczep probiotyczny Właściwości lecznicze probiotyków udokumentowane badaniami klinicznymi
Lactobacillus acidophilus LC1 Stymulacja odpowiedzi immunologicznej, działanie adjuwancyjne w szczepionkach doustnych, adherencja do nabłonka jelita ludzkiego, ustalanie równowagi mikroflory jelitowej
Lactobacillus acidophilus NCFO 1748 Zapobieganie biegunkom i innym niepożądanym działaniom po radioterapii i po leczeniu antybiotykami, leczenie zaparć, obniżanie poziomu enzymów w kale
Lactobacillus rhamnosus GG Leczenie i zapobieganie biegunkom po zakażeniach rotawirusami, leczenie nawrotowych biegunek spowodowanych przez Clostridium difficile, zapobieganie ostrym biegunkom bakteryjnym, łagodzenie przebiegów choroby Crohna i dziecięcego artretyzmu reumatoidalnego, antagonista bakterii związanych z próchnicą zębów, zapobieganie nawrotowym zapaleniom pochwy
Lactobacillus casei Shirota Hamujący wpływ na rozwój powierzchniowego raka pęcherza i jelita grubego, ochrona przed zaburzeniami jelitowymi, leczenie biegunek rotawirusowych, utrzymywanie w równowadze mikroflory jelitowej, pozytywne efekty w leczeniu raka pęcherza moczowego, obniżanie aktywności enzymów fekalnych, ochrona przed mutagenami pokarmowymi
Lactobacillus Johnsonie La1 (NCC533) Stymulacja układu odpornościowego, adhezja do komórek ludzkiego jelita, pozytywne efekty w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego
Lactobacillus casei DN 114 001 Stymulacja układu odpornościowego, zapobieganie i leczenie infekcji jelitowych, zmniejszenie częstości i skrócenie czasu trwania ostrych biegunek u dzieci
Bifidobacterium bifidum Leczenie biegunki rotawirusowej, przywracanie równowagi flory jelitowej, właściwości przeciwwrzodowe, eliminacja Helicobacter pylori
Bifidobacterium breve Yakult Właściwości przeciwwrzodowe, ochrona przed mutagenami pokarmowymi, utrzymanie w równowadze mikroflory jelitowej, ochrona przed biegunkami
Lactobacillus reuteri ATC 55730 Obniżanie poziomu enzymów kałowych
Saccharomyces cerevisiae boulardii Zapobieganie biegunkom podróżnych, zapobieganie i leczenie biegunek spowodowanych przez Clostridium difficile

Naturalne probiotyki [WIDEO]

Jak zwiększyć ilość drobnoustrojów probiotycznych w organizmie?

Pierwszym krokiem do zwiększenia ilości probiotyków w organizmie, a tym samym do poprawy równowagi flory jelitowej jest odpowiedni sposób odżywiania. Dieta, która sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii, zawiera ograniczone ilości węglowodanów w postaci produktów zbożowych i praktycznie eliminuje rafinowany cukier.

Antybiotyki przepisywane często przez lekarzy lekką ręką, stosowane, gdy nie ma takiej konieczności, bądź zażywane samodzielnie bez konsultacji z lekarzem, czynią ogromne szkody w mikrobiomie jelit i zmieniają go na wiele miesięcy, niszcząc jednocześnie bakterie chorobotwórcze i prozdrowotne. Dlatego po antybiotyk należy sięgać, gdy rzeczywiście jest taka potrzeba.

Bardzo często można zaobserwować, że im częściej stosowany jest antybiotyk, np. do leczenia infekcji intymnych, tym częściej one nawracają. Dzieje się tak za sprawą wyniszczania przez antybiotyki drobnoustrojów probiotycznych, które przestają konkurować z tymi chorobotwórczymi.

Niestety mięso i nabiał z przemysłowej produkcji mogą zawierać pozostałości antybiotyków, co również nie sprzyja namnażaniu się probiotyków. Im więcej chemii w żywności, tym gorszy skład mikroflory organizmu. Dlatego w miarę możliwości należy wybierać lokalne produkty spożywcze ze sprawdzonych źródeł.

Warto wiedzieć, że zaburzeniom mikroflory jelit sprzyja przewlekły stres.

Bardzo pomocne dla zwiększenia namnażania się drobnoustrojów probiotycznych jest jedzenie kwaśnej żywności jak ocet jabłkowy i fermentowane warzywa. Zawierają one pewne ilości probiotyków, ale także kwasy, np. glukonowy i octowy, które sprzyjają utrzymywaniu odpowiedniego pH do wzrostu mikroorganizmów probiotycznych. Warto wypijać wodę z łyżką octu jabłkowego 1-2 razy dziennie i jadać kiszonki.

Bardzo ważne jest jedzenie żywności bogatej w bakterie fermentacji mlekowej, które zasilą pozytywną mikroflorę organizmu. Ich źródłami są m.in. dobrej jakości kefir i inne fermentowane przetwory mleczne, fermentowane napoje roślinne oraz kiszonki.

Ważne

Istotne jest także dostarczanie wraz z dietą prebiotyków, czyli pożywki do wzrostu mikroorganizmów probiotycznych. Prebiotykami są niektóre frakcje błonnika pokarmowego, a najwięcej znajduje się ich w czosnku, cykorii, karczochach, szparagach, cebuli i bananach.

Produkty spożywcze zawierające probiotyki

Żywności probiotycznej jest niewiele. W naszym regionie do najbardziej popularnych produktów spożywczych zawierających bakterie probiotyczne należą: kefir, jogurt naturalny, kwaśne mleko, kiszona kapusta i kiszone ogórki.

Kefir jest fermentowany z użyciem tzw. grzybków kefirowych złożonych m.in. z drożdży i bakterii. To powoduje, że końcowy produkt jest bogatszy w probiotyki i zawiera co najmniej 10 różnych szczepów. Alternatywą dla osób, które nie spożywają mleka i jego przetworów są kefiry zrobione na bazie mleka roślinnego – kokosowego, owsianego czy ryżowego. Proces fermentacji przebiega bardzo podobnie, a końcowy produkt również ma właściwości probiotyczne, choć zawiera mniej szczepów.

Dobrym źródłem bakterii probiotycznych są sery niepoddane pasteryzacji. W przypadku produktów mlecznych trzeba bardzo zwracać uwagę na ich pochodzenie. Najlepsze właściwości będą miały te od krów wypasanych naturalnie i karmionych trawą.

Kiszonki nie są tak bogatymi źródłami probiotyków jak fermentowane produkty mleczne, ale zawierają bakterie kwasu mlekowego. Są też źródłem kwasów organicznych tworzących korzystne środowisko do wzrostu dobrych bakterii. W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki, ale można kisić również inne warzywa, a nawet cytryny. Sok z kiszonej kapusty wspomaga trawienie i ma udowodnione pozytywne działanie w przypadku biegunek i zaparć.

Bardziej egzotyczną wersją kiszonej kapusty jest koreańskie kimchi – kapusta z dodatkiem warzyw, np. papryki, rzodkiewki, cebuli, marchew oraz z przyprawami (czosnkiem, imbirem, solą morską, sosem rybnym) pozostawiana do fermentacji od 3 do 14 dni.

Kolejny probiotyczny produkt spożywczy to japońskie natto z fermentowanej soi, które zawiera bakterię Bacillus subtilis. Natomiast pasta miso używana w kuchni chińskiej i japońskiej najczęściej do zup jest zrobiona z fermentowanego ryżu, pszenicy lub soi z solą i drożdżami. Proces fermentacji może trwać od kilku dni do kilku lat, a uzyskuje się produkt o maślanej konsystencji i barwie od białej do brunatnej. Kolejny probiotyk Dalekiego Wschodu to kombucha – napój na bazie czarnej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany.

Oprócz tradycyjnej żywności probiotycznej na rynku pojawiają się nowe produkty, np. soki owocowe z dodatkiem dobrych bakterii, lody oraz specjalistyczne napoje probiotyczne. Trwają prace nad optymalną technologią produkcji wędlin i kiełbas surowo dojrzewających z udziałem szczepów probiotycznych.

Probiotyki w postaci suplementów diety

W przypadku problemów z dysbiozą (zaburzeniem równowagi mikroflory jelitowej) i często nawracającymi problemami jelitowymi oraz infekcjami intymnymi konieczna jest suplementacja dobrej jakości preparatami probiotycznymi. Suplementy probiotyczne mogą być dużym wsparciem w wielu stanach chorobowych i warto je stosować, gdyż probiotyki w formie naturalnej występują ubogo.

Suplementy znacznie różnią się od siebie – dawkami oraz zróżnicowaniem mikroorganizmów zastosowanych w nich. Nie wszystkie preparaty zawierają szczepy o udowodnionym działaniu klinicznym i należy zwracać na to uwagę. Z pewnością podanie oznaczenia szczepu, a nie tylko rodzaju i gatunku mikroorganizmu wskazuje na wyższą jakość i stopień przebadania preparatu. Każdy producent, który stosuje przebadane klinicznie szczepy, będzie chciał się tym „pochwalić”. Na rynku jest dużo suplementów pro biotycznych, ale tylko nieliczne mają udowodnione działanie terapeutyczne. U osób poważnie chorych należy stosować tylko suplementy z podanymi oznaczeniami szczepów drobnoustrojów probiotycznych. Preparaty można przyjmować jedynie doustnie.

Popularne preparaty probiotyczne - TABELA

Preparat Zastosowany
gatunek/szczep
Ilość mikrobów/tabl. Zawiera prebiotyk? Przechowy
-wanie
Acidolac Lactobacillus
rhamnosus GG
4 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Acidolac Baby Bifidobacterium BB-12 4 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Acidolac Junior Lactobacillus acidophilus,
Bifidobacterium bifidum
1 mld CFU
+ 1 mld CFU
Tak Poniżej 25 st. C
Bactilac NF Lactobacillus acidophilus,
Bifidobacterium bifidum,
Lactobacillus casei subsp. Rhamnosus,
Streptococcus thermophilus
1,3 mld CFU
+ 1,3 mld CFU
+ 1 mld CFU
+ 0,4 mld CFU
Nie Poniżej 25 st. C
Biotyk Lactobacillus casei 0,4 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Compli Flora Saccharomyces boulardi,
Lactobacillus rhamnosus GG,
Bifidobacterium lactis BS01
2 mld CFU
+ 2 mld CFU
+ 2 mld CFU
Tak Poniżej 25 st. C
Dicoflor krople Lactobacillus rhamnosus GG 5 mld CFU w
5 kroplach
Nie Lodówka
Dicoflor 60 Lactobacillus rhamnosus GG 6 mld CFU Nie Lodówka
Dierol Saccharomyces boulardii 5 mld CFU Nie Poniżej 25 st. C
DierolSbC Saccharomyces boulardii 5 mld CFU Nie Poniżej 25 st. C
EnteroAcidolac Saccharomyces boulardii 500 mg Tak Poniżej 25 st. C
Enterol 250 Saccharomyces boulardii 250 mg Nie Poniżej 25 st. C
Lacidofil Lactobacillus rhamnosus R0011,
Lactobacillus helveticus R0052
2 mld CFU Nie Lodówka
Lakton Max Saccharomyces boulardi 5 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Lactoral Lactobacillus plantarum PL 02,
Lactobacillus rhamnosus KL 53A,
Bifidobacterium longum PL 03
10 mld CFU Nie Lodówka
Lakcid Lactobacillus rhamnosus Pen,
Lactobacillus rhamnosus E/N, 
Lactobacillus rhamnosusOxy
2 mld CFU Nie Lodówka
Lakcid Forte Lactobacillus rhamnosus Pen,
Lactobacillus rhamnosus E/N, 
Lactobacillus rhamnosusOxy
10 mld CFU Nie Lodówka
Linex Forte Lactobacillus acidophilus LA-5,
Bifidobacterium animalis,
lactis (BB-12)
2 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Multilac Lactobacillus rhamnosus,
Lactobacillus casei,
Lactobacillus plantarum,
Lactobacillus helveticus,
Lactocuccus lactis,
Bifidobacterium longum,
Bifidobacterium bifidum,
Bifidobacterium breve,
Streptococcus thermophilus
4,5 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Multilac Baby Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus casei,
Lactobacillus paracasei,
Lactobacillus plantarum,
Lactobacillus rhamnosus,
Lactobacillus salivarius,
Bifidobacterium longum,
Bifidobacterium bifidum
1 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
ProBacti
Dziecko
Lactobacillus Rosell-215,
Lactobacillus Rosell-52,
Lactococcus Rosell-1058,
Bifidobacterium Rosell-71
5 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
SanProbi IBS Lactobacillus plantarum 299v 10 mld CFU Nie Poniżej 25 st. C
SanProbi
Super Formuła
Bifidobacterium lactis W51,
Lactobacillus acidophilus W22,
Lactobacillus plantarumW21,
Lactococcus lactis W19,
Bifidobacterium lactis W52,
Lactobacillus paracasei W20,
Lactobacillus salivarius W24
0,2 mld CFU Tak Poniżej 25 st. C
Trilac Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus,
Bifidobacterium bifidum
1,6 mld CFU Nie Lodówka
Trilac Plus Lactobacillus acidophilus,
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus,
Bifidobacterium lactis (Bb-12),
Lactobacillus rhamnosus
3,2 mld CFU Nie Lodówka

CFU – jednostka tworząca kolonię

Polecamy e-poradnik
Dieta probiotyczna

Autor: Materiały prasowe

Z poradnika dowiesz się:

  • gdzie szukać dobrych bakterii
  • dlaczego nasz organizm nie może się bez nich obejść,
  • co należy jeść, by ich było jak najwięcej
  • jak wygląda całodzienny jadłospis w diecie probiotycznej

Źródła:

1. Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, ProblHigEpidemiol, 2014, 95 (3), 541-549

2. Toczek K. i in., Bakterie probiotyczne w żywności. Nowe kierunki stosowania, Przemysł Spożywczy, 2015, 69, 42-45

3. Nowak A. i in., Probiotyki – efekty zdrowotne, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 20-36

4. Szajewska H., Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego?, Gastroenterologia Kliniczna, 2010, 2 (1), 1-9

5. Szachta P. i in., Rola probiotyków w chorobach alergicznych, Pediatr. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. Żywienie Dziecka, 2011, 13 (3), 180-182

6. Kędzia A., Działanie probiotyków na organizm człowieka. Cz. II. Zastosowanie probiotyków w leczeniu i profilaktyce chorób, Postępy Fitoterapii, 2009, 1, 50-57

7. https://draxe.com/probiotics-benefits-foods-supplements/

8. http://www.lekinacodzien.pl/wp-content/pdf/probiotyki_zestawienie.pdf

9. http://sanprobi-superformula.pl/vhnuj_sklad_ilosciowy.htm

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Jacek Czon
|

Najlepiej przebadaną labolatoryjnie kiszonką jest koreańskie kimchi. Jest warzywnym probiotykiem a ilość bakterii kwasu mlekowego wynosi od 1mld - 10 mld w /10 g kimchi. Ze względu na jednoczesną fermentację kapusty pekińskiej , białej rzodkwi, czosnku, imbiru , papryki, cebulowych, marchwi czy kelpu oraz wielorakich roslin zielonych a także ryżu w długotrwałym 5-6 miesięcznym, powolnym procesie uzyskuje się silną kondensację bakterii LAB z ponad 400 szczepów. Badania pokazują, że kolonie baktrii kimchi są w stanie przetrwać w soku żołądkowym, dwunastnicy, mają silną przyczepność do ściany jelit i nieustannie namnażają się w jelicie grubym. Spożywanie kimchi oprócz waloru probiotycznego ma jeszcze walory kulinarne. Jest doskonałe jako sałata, przyprawa, oraz dodatek do większości zbożowych i mięsnych potraw.

Krystian
|

Kiszonki i kefiry są jak najbardziej wskazane do włączenia diety każdego z nas, nie mniej jednak, preparat probiotyczny zawsze wygra z takim produktem. Po pierwsze ilością dobrych baterii które zawiera a po drugie odpowiednim zabezpieczeniem (kapsułka), które umożliwi dotarcie tym bakteriom do jelita grubego i jego kolonizację. Także kefiry i kiszonki jak najbardziej dla zdrowotności i dla smaku ale jeśli ktoś ma zamiar zadbać i rozmnożyć swoją florę bakteryjną, to jednak lepszym rozwiązaniem będzie probiotyk jako suplement diety.

Magda
|

Jak chcecie porządny probiotyk to wybierajcie w płynie żeby bakterie były żywe . Zasuszone bakterie w kapsułkach nie będą dawały takich rezultatów jak probiotyki w płynie nawet jak będzie ich 100 miliardów. Na rynku jest mniej probiotyków płynnych, ponieważ proces produkcji jest znacznie bardziej wymagający ale warto takich szukać. Pozdrawiam

szoberka
|

Myśle tak samo… Jeśli kiszonka faktycznie by działała tak osłonowo, to chyba rpzy chorobach to by nam lekarz polecał. Jak wyjeżdżałam, to syn dostał strasznej biegunki. I jedyny sposób to był acidolac junior, tylko to pomogło. Nie wierzę, że gdybym dawała mu jogurciki i kiszonki, to byśmy tego uniknęli…

xenia
|

Ale czy to oznacza, ze powinniśmy zrezygnowac z probiotykow z apteki?! Jakieś dziwne mi się to wydaje.

zocha
|

zawsze dobrze stosować wspomagająco naturalne metody, ale nie same.Lekarz polecił mi stosować provag i widze ze nie tylko mi:) ae poszukuję też alternatywnych sposobów profilaktyki..

jacek
|

kiszonki i jogurty mozna sobie jeść jakby profilaktycznie, szczególnie kobiety które mają tendencje do infekcji, ale juz w trakcie infecji, czy podczas leczenia takie sposoby są moim zdaniem za słabe.Konkretnym zastrzykiem bakterii są probiotyki.Przy leczeniu infekcji polecam provag dosutnie lub/i lactovaginal dopochwowo.....co do mleka to nie mam pojecia jak jest naprawdę, sam pije bo lubie:)

kasia
|

ostatnio duzo czytam i okazuje sie ze te wszystkie informacje nam podawane sa bardzo sprzxeczne i wykluczaja sie nawzajem. ostanio duzo slychac o tym ze mleko , szczegolnie pasteryzowane jest bardsoz nie zdrowe. bo przedewszystkim ciezko strawne. i w momencie jak dostanie sie do zoladka to go nam oblepia robi sie twarozek ktory bardzo długo jest trawiony. i mleko wcale nie jest dobrym zrodlem wapnia. wogole dorosly czlowiek ponoc powinien go jak najbardziej unikac. czy to jest prawda??