Piwo a dna moczanowa [Porada eksperta]

2013-04-07 22:57

Dlaczego nie można piwa i czy bezalkoholowe?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj. Z porcji piwa 200 ml w organizmie powstaje 24 mg kwasu moczowego i jest to znacznie mniej niż np. po zjedzeniu kapusty włoskiej (z 200 g powstaje 73 mg) czy ziemniaków, nie wspominając o mięsie czy nawet wódki, z której nie powstaje kwas moczowy. Mimo tego, lekarze zakazują picia alkoholu dlatego, że prowadzi on do odwodnienia organizmu i zwiększenia stężenia kwasu moczowego we krwi. Może dlatego warto skorzystać z dobrodziejstwa piwa bezalkoholowego? Co prawda receptury jego wytwarzania są tajne, dlatego nigdy nie wiadomo czy pije Pan piwo, w którym zatrzymano proces wytwarzania alkoholu czy go oddestylowano, co oznaczałoby jakies ilości wypijanych puryn. No i wiadomo, że piwo bezalkoholowe zawsze ma jakąś ilość alkoholu. Najlepiej proszę dopytać lekarza. Przy spożywaniu diety ubogiej w puryny, od czasu do czasu szklaneczkę piwa może pozwoli przemycić?

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta