Oliwka europejska - na grypę i przeziębienie. Właściwości i zastosowanie

2020-09-24 10:10

Oliwka europejska, czy też inaczej drzewo oliwne, to stosunkowo nowy suplement diety. W tego typu preparatach znajdziemy sproszkowane liście oliwki. Jakie są właściwości i zasrosowanie preparatu? Czy pomaga na przeziębienie i grypę?

Oliwka europejska - na grypę i przeziębienie. Właściwości i zastosowanie
Autor: Getty Images Oliwka europejska - na grypę i przeziębienie. Właściwości i zastosowanie

Oliwka europejska nie będzie dla was zaskoczeniem o ty, o ile wiecie, że oliwki rosną na drzewach w basenie Morza Śródziemnego. Są one uprawiane - zazwyczaj w przemyśle spożywczym wykorzystuje się owoce tego drzewa. Jednak w przemyśle farmaceutycznym można wykorzystywać także liście tego drzewa, które wykazują właściwości lecznicze.

Spis treści

  1. Oliwka europejska - roślina, która leczy
  2. Oliwka europejska - właściwości
  3. Oliwki i liście oliwki jako produkt

Oliwka europejska - roślina, która leczy

Oliwka europejska jest drzewem, które świetnie radzi sobie w upalnym klimacie. Jest uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. Pewnie przy okazji zwiedzania Grecji czy Włoch widzieliście drzewka z oliwkami. I zapewne wiecie, że owoce tego drzewa, czyli wspomniane oliwki, można jeść lub spożywać w postaci oliwy z oliwek.

Jednak nie tylko owoce można wykorzystywać - surowiec leczniczy stanowią także liście oliwki europejskiej – Folium Oleae. Znajdziemy w nich:

  • związki fenolowe - oleuropeina,
  • triterpeny,
  • sterole,
  • kwas oleanolowy,
  • hydroksytyrozol,
  • tyrozol,
  • katechiny,
  • kwas kawowy,
  • kwas wanilinowy,
  • wanilina,
  • rutyna,
  • luteolina,
  • diosmetyna,
  • pochodne kwercetyny,
  • oleozyd,
  • oleurozyd.

W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że oleuropeina i hydroksytyrozol mają silne działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Przekłada się to na zastosowanie liści oliwki europejskiej w leczeniu bakteryjnych infekcji układu pokarmowego i oddechowego.

Liście oliwki europejskiej wpływają także pozytywnie na odporność, przez co są zalecane w sezonie zwiększonej zachorowalności na różnego typu infekcje. Liście oliwki wykazują także działanie neutralizujące wolne rodniki oraz zwiększające przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.

Oliwka europejska - właściwości

Liście drzewa oliwnego wykorzystywano do:

Liście oliwki europejskiej można stosować przy chorobach takich, jak:

Oliwki i liście oliwki jako produkt

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Je również warto wprowadzić do diety, jednak w zwykłej formie, a nie w formie suplementu diety. Liście oliwki są bowiem dostępne tylko w w formie sproszkowanej.