Odżywianie przy raku płuc z przerzutami do mózgu [Porada eksperta]

2016-06-07 13:03

Proszę o opracowanie jadłospisu podczas chemioterapii raka płuc z przerzutami do mózgu.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Trudno jest opracować jadłospis dla tak chorego pacjenta, nie wiedząc, w jakiej jest kondycji organizm i chore narządy. Czy może jeść, połykać, gryźć, czy leży etc.?

W takiej sytuacji najlepiej sprawdza się żywienie medyczne polegające na podawaniu specjalnych odżywek przez zagłębnik albo do żyły wrotnej. Decyzję o takim odżywianiu, jeśli pacjent ma trudności z jedzeniem i jest wyniszczony, podejmuje lekarz. Na oddziale onkologicznym powinien być dietetyk kliniczny i on też pomoże w ułożeniu specjalnego jadłospisu. Ma wgląd do historii choroby, jej przebiegu i leczenia. Każdy chory onkologicznie wymaga indywidualnego traktowania żywieniowego. Inaczej może postrzegać smaki, trawić, a choroba i leki też mają wpływ na dobór produktów w menu. Należy też kierować się tym, na co pacjent ma apetyt, chęć zjeść. Ważna jest temperatura posiłków, zbyt ciepłe mogą być zbyt intensywnie pachnące i prowokować wymioty. Należy jeść często i mało, łatwe w trawieniu i przełykaniu posiłki.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta