Obalamy mity o ŻYWNOŚCI kupnej i domowej

2018-08-29 12:56 Bożena Klukowska

Obalamy mity o żywności: nie wszystko, co zrobisz w domu, jest zdrowe i lepsze od tego kupionego w sklepie. Nie zawsze żywność tak zwana kupna szkodzi. Szkodliwy natomiast może się okazać każdy, nawet najbardziej naturalny produkt żywnościowy, jeśli będzie się go nadużywać.

Jeśli uważasz, że zdrowiej jest przygotować w domu jakąś potrawę, bo wiadomo, z jakich to sporządzasz produktów i jakim sposobem, to też nie do końca masz rację. Np. majonez. Ten domowy, wykonany z jajek kupionych w niezbyt wiarygodnym źródle, może być źródłem salmonelli. Producenci majonezu na skalę przemysłową stosują żółtka pasteryzowane, aby wyeliminować zagrożenie tą bakterią. Poza tym, nawet jeśli ten domowy nie jest obarczony żadnym ryzykiem, można go przechowywać o wiele krócej niż ten ze sklepu. Musi być przechowywany w lodówce, pod przykryciem, a wyjąć go należy dopiero na, najwyżej, 30 minut przed spożyciem. Zaś maksymalny czas przechowywania wynosi tylko kilka dni.

Czy producenci żywności nas czasem oszukują? Odpowiada dr Ania [#TOWIDEO]

Zarówno naturalna, jak i sztuczna żywność może szkodzić

Dbający o zdrowie, ci, którzy uważnie czytają etykietki, jak ognia unikają żywności, w której występują zamienniki cukru. No, chyba że są diabetykami i wtedy jest to dla nich konieczność. Ale okazuje się, że wśród tych syntetycznych substancji słodzących są i takie, które występują w naturze – i mają takie samo działanie. Np. sorbitol (glucitol, heksitol), dodawany jako słodzik i stabilizator do wielu rzeczy. W dużych ilościach może nawet zwiększać ryzyko pojawienia się katarakty. Substancja ta występuje naturalnie, m.in. w czereśniach, jabłkach, śliwkach, jarzębinie. Na szczęście ani jako dodatek syntetyczny, ani naturalny w ilościach, jakie zazwyczaj spożywamy, nie jest szkodliwy. Szkodliwy może okazać się każdy, nawet najbardziej naturalny produkt żywnościowy, jeśli będzie się go nadużywać. Np. awokado, które jest bardzo zdrowym owocem z uwagi na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z tego tez względu jest bardzo kaloryczne. Jeden średniej wielkości owoc to ok. 400 kcal!

Bób może być przyczyną niedokrwistości hemolitycznej, kapusta spożywana w nieograniczonych ilościach może ograniczać wchłanianie żelaza, fasola może sprowokować  wystąpienia dny...

Podobnych przykładów jest wiele. A wniosek jeden: odżywiaj się z umiarem i różnorodnie. Wówczas nie zaszkodzi ci ani to, co sztuczne, ani to, co naturalne.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
M.
|

No już nie przesadzajcie i nie popadajcie w panikę. Chemia do żywności dodawana jest od dawna a mimo to ludzie żyją coraz dłużej. A co do długości terminu przydatności do spożycia, to nie zawsze oznacza to że żywność nafaszerowana jest chemią. Np. mleko jest sterylizowane czyli pod wpływem wysokiej temperatury zabijane są bakterie odpowiedzialne za fermentację i dlatego, o ile opakowanie nie jest otwarte, to może stać nawet pół roku bez żadnego uszczerbku dla jego właściwości.

Ja
|

Majonezy ze sklepu są konserwowane bezoesanem sodu!!! W domu można robic częściej i w małej ilości, a zrobic go jest bardzo łatwo. Autorka artykułu zapewne nie robi sobie również jajecznicy bo salmonella ;)

B.S,
|

Jak na razie żadna wojna nam nie grozi i majonez nie musi wytrzymać 10 lat. Zrobię sobie majonez (który ma smak, nie śmierdzi octem) z jajek sklepowych, zjem i za kilka dni zrobię sobie nowy. Jem ak majonez 20 lat i żyję. Autorka wymyśla jakieś sztuczne problemy,

sk
|

autorka tekstu zaznacza że nie wszystko ( nie wszystko - czyli pewna czesc, wyjatki, nie calosc tylko jakis procent... no na litosc boska nie wiem jak to bardziej zrozumiale napisac) jest zdrowsze. nie napisala ze od dzis jemy zupki chinskie na poprawe pracy jelit i popijamy cola na zmniejszenie ryzyka zawalu serca. pewne produkty ze sklepowej polki bywaja po prostu bezpieczniejsze... a co do badan, to wezmy pod uwage to, ze nie wszystkie daja tak pewne wyniki jakbysmy chcieli i to ze w pani domu napisza ze aspartam jest rakotworczy to jeszcze nie znaczy ze sieje spustoszenie. tak naprawde NIE WIADOMO, ale wydaje sie w niewielkich ilosciach nic zlego sie nie dzieje. nie wiemy, bo jeszcze nikt nie przeprowadzil badan ktore dalyby jakikolwiek jasny wynik. "Glutaminian i benzoesan sodu nie szkodzą" - to jest przekieroanie do innego artykulu a nie fragment komentowanego, wiec... no wlasnie. Poza tym chemia dodawana tez jest do "zdrowych" swiezych warzyw owocow itd. Przepraszam ale na wlasna reke nie wyhodujecie sobie wszytskiego. Zdrowe odzywianie wymaga wiedzy, cierpliwosci, silnej woli, pieniedzy i nerwow ze stali. Ale warto;p

Prosba na koniec- Przestancie prosze atakowac autorke bo tylko CZASEM lepiej kupić niż zrobić.

Adam
|

sztuczne zdrowsze od naturalnego?? ok od jutra zyje na samych zupkach chinskich i jedzeniu z mikrofalowki.

Dziu.
|

Nie wiem czy autorka tekstu dobrze się zastanowiła nad tym co mówi? Lepiej wypić np słodzony sok z kartonu pełen barwników czy domowy, świeżo wyciśnięty? Jak dla mnie odpowiedź jest jedna, ale okazuje się że nie mam racji.
Dawno nie czyałam takich głupot.
A że coś ma krótszy czas przydatności znaczy ,że nie jest napchane konserwantami i innymi świństwami. Przecież coś co może stać w szafce przez 2 lata nie może być zdrowe!

Ja
|

Zgadzam się z tobą trzeba ograniczać dodatki w żywności. A co do glutaminianu sodu to jest szkodliwy bo dodatkowo wprowadza sód do organizmu a jego nadmiar jest szkodliwy ( układ krwionośny, zatrzymywanie wody w organizmie, hamuje przyswajanie niektórych witamin i pierwiastków

chud
|

A czyjeż to nagle badania wykazały że ,, Glutaminian i benzoesan sodu nie szkodzą. "? Ile lat te badania trwały? Kto je prowadził? Zapewne jacyś ,,nobliści"! Na pewno jesteś w stanie wykazać ,,wyniki" tych badań! ,,Cudowny" aspartam też miał (!) nie być szkodliwy.....
,, To nieprawda, że zawsze żywność naturalna jest lepsza od sztucznej. " Jeśli żywność sztuczna jest lepsza od naturalnej, to proponuję, abyś sama się nią opychała. Napisz po roku, jak wygląda twoje zdrowie.