Niski poziom hemoglobiny u małego dziecka [Porada eksperta]

2015-01-22 16:39

Problemem mojego dziecka jest niska hemoglobina 11,5. Jej jadłospis: codziennie szklanka świeżego soku (jabłko, gruszka, marchew, burak, pomarańcz), kaszka z owocami (banan, kiwi, winogrona). W zimie mrożone truskawki, maliny, jeżyny - latem podaję świeże. Zupka na cielęcinie z włoszczyzną lub ryba albo kotleciki z indyka. Jogurt, mleko i płatki, snaki organiczne. Jestem zrozpaczona, bo nie mam pojęcia, co jeszcze. Proszę o pomoc. Wcześniej, przy tym samym karmieniu miała dobrą hemoglobinę 12,6. Co mogę zrobić?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Być może żelazo gdzieś "ucieka" i po konsultacji z pediatrą może trzeba będzie zrobić dokładniejszą diagnostykę. Zresztą może zalecić on już branie leków, jeśli dziecko odczuwa zmęczenie, niechęć do wysiłku. Być może też w diecie jest zbyt mało białka i nawet jeśli podaż żelaza jest odpowiednia, brakuje białka, które zwiąże żelazo i rozprowadzi po organizmie. Kolejna rzecz to dokładna analiza ilości podanych przez ciebie składników i odniesienie ich do norm. Za dużo w diecie soków, owoców, snaków czy wreszcie mleka i jego przetworów, które połyka się łatwo, a mięso niestety nie. Mięso powinno być priorytetowe, kolejno żółtko, kasza gryczana, wątróbka z dobrego źródła. Soki jako dodatek i byłyby idealne po posiłku mięsnym, w przeciwieństwie do mleka czy jogurtów.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta