Liście orzecha włoskiego - właściwości i zastosowanie

2020-11-25 8:52

Liście orzecha włoskiego również mogą być przez nas spożywane, podobnie jak owoce drzewa, czyli znane i cenione orzechy włoskie. Liście orzecha włoskiego działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Można je także stosować na trudno gojące się rany.

Liście orzecha włoskiego - właściwości i zastosowanie
Autor: Getty Images Liście orzecha włoskiego - właściwości i zastosowanie

Spis treści

  1. Liście orzecha włoskiego - właściwości
  2. Liście orzecha włoskiego - zbieranie, cena
  3. Liście orzecha włoskiego - napar
  4. Liście orzecha włoskiego - przeciwwskazania
  5. Liście orzecha włoskiego do kiszonych ogórków

Liście orzecha włoskiego zna każdy z nas. Mają specyficzny wygląd i zapach. Zapach, który kojarzy nam się z młodymi owocami drzewa, czyli orzechami włoskimi zapakowanymi jeszcze w zielone skorupki. Liście orzecha włoskiego mogą się także kojarzyć nam z kiszeniem - bardzo często dodawane są do kiszonych ogórków. 

Dlaczego warto jeść orzechy?

Liście orzecha włoskiego - właściwości

Liście orzecha włoskiego mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, działają ściągająco. Są polecane w przypadku trudno gojących się ran. Stosować je można zarówno doustnie, jak i na skórę. Stosując je na skórę działają:

  • przeciwłupieżowo
  • łagodząco na zmiany skórne, także na stan zapalny rozwijający się na skórze,
  • wspomagająco w leczeniu grzybicy skóry,
  • pogłębiają piękny brązowy kolor włosów, jeśli zdecydujemy się robić płukanki z liści orzecha włoskiego.

Warto także dodać, że liście orzecha włoskiego usprawniają funkcjonowanie jelit, pomagając pozbyć się ewentualnych pasożytów z przewodu pokarmowego.

Pamiętaj, że napar i odwar z liści orzecha włoskiego barwią nie tylko włosy, ale i skórę!

Liście orzecha włoskiego można dodawać do kąpieli. Świetnie sprawdzą się jako remedium na nadmierną potliwość. W tym celu można nawet użyć świeżych liści orzecha włoskiego - należy je umyć, rozdrobnić i zalać wodą. Ogromnym minusem będzie jednak kolor - liście orzecha barwią bardzo mocno.

Liście orzecha włoskiego - zbieranie, cena

Liście orzecha włoskiego są surowcem, który z powodzeniem możemy zbierać i suszyć na własną rękę. Liście orzecha włoskiego zbiera się w maju i czerwcu, ale uwaga - oglądaj każdy liść. Muszą być zdrowe, zielone. Tylko takie nadają się do suszenia. 

Liście orzecha włoskiego po ususzeniu powinny pozostać zielone. Jeśli zbrązowieją - nie nadają się do użytku i trzeba je wyrzucić. 

Czy można kupić liście orzecha włoskiego? 

Oczywiście liście orzecha włoskiego można także kupić - za 100 gramów zapłacimy około 9 złotych.

Liście orzecha włoskiego - napar

Aby przygotować napar z liści orzecha włoskiego należy zalać 2 łyżki pokruszonych i ususzonych liści orzecha włoskiego wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. 

W celu przygotowania odwaru z liści orzecha włoskiego należy 3 łyżki suszu gotować w litrze wody przez 10 minut. 

Zarówno napar, jak i odwar z liści orzecha włoskiego należy pić na czczo. Tylko wtedy odczujemy pozytywne działanie na układ pokarmowy i pozbędziemy się ewentualnych pasożytów z jelit.

Liście orzecha włoskiego - przeciwwskazania

Nie powinny stosować ich osoby uczulone na orzechy, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Liście orzecha włoskiego do kiszonych ogórków

Co ciekawe liście orzecha włoskiego mogą być świetnym dodatkiem do ogórków kiszonych, które nadadzą im smaku i aromatu. Warto wypróbować przepis na kiszone ogórki z liściem orzecha, chociaż uwaga - jeśli przesadzimy z nimi to nasze ogórki mogą być gorzkie!

Potrzebujesz:

  • 15-20 ogórków,
  • 1 liść orzecha włoskiego,
  • 1 gałązka kopru,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli.

Przepis:

  1. Tradycyjnie przygotowujemy solankę, czyli gotujemy wodę z solą. Na dół słoika wkładamy gałązkę kopru, ząbki czosnku, a następnie upychamy ogórki. 
  2. Po włożeniu ogórków dodajemy chrzan i dopełniamy ogórkami. 
  3. Na koniec dodajemy liść orzecha włoskiego i zalewamy solanką.