Kurczak z grilla gotowany na parze [Porada eksperta]

2016-06-08 8:48
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Poproszą o przepis na kurczaka z grilla gotowanego na parze.

Gotowanie na parze i grillowanie na patelni są technikami kulinarnymi, które nie niszczą wartości odżywczej produktu. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku spróbuj natrzeć np. pierś kurczaka solą, czosnkiem, oregano czy innymi przyprawami, które lubisz. i upiecz pierś na grillowej patelni.

W przypadku gotowania na parze do naczynia z wodą dodaj więcej swoich ulubionych przypraw. W zależności od wielkości piersi kurczaka gotujesz go 15-20 minut. Ja bym zarówno w jednym jak i drugim przypadku "spryskała" mięso PAM (oliwa czy olej w sprayu, do kupienia w supermarketach), aby było smaczniejsze i bardziej zrumienione w przypadku grillowej patelni. Jednominutowy natrysk doda ok. 1 g tłuszczu do potrawy.

Kurczak zrobiony na klasycznym grillu, nie będzie już tak zdrowy. Będzie miał większy ubytek białek (wyższa i agresywniejsza temperatura obróbki cieplnej) i może zawierać rakotwórcze związki powstające w wyniku kapania tłuszczu na węgiel. Tradycyjny grill wymaga posmarowania mięsa drobiowego znacznie większą ilością tłuszczu.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE