Kurczak z grilla gotowany na parze [Porada eksperta]

Poproszą o przepis na kurczaka z grilla gotowanego na parze.

Gotowanie na parze i grillowanie na patelni są technikami kulinarnymi, które nie niszczą wartości odżywczej produktu. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku spróbuj natrzeć np. pierś kurczaka solą, czosnkiem, oregano czy innymi przyprawami, które lubisz. i upiecz pierś na grillowej patelni.

W przypadku gotowania na parze do naczynia z wodą dodaj więcej swoich ulubionych przypraw. W zależności od wielkości piersi kurczaka gotujesz go 15-20 minut. Ja bym zarówno w jednym jak i drugim przypadku "spryskała" mięso PAM (oliwa czy olej w sprayu, do kupienia w supermarketach), aby było smaczniejsze i bardziej zrumienione w przypadku grillowej patelni. Jednominutowy natrysk doda ok. 1 g tłuszczu do potrawy.

Kurczak zrobiony na klasycznym grillu, nie będzie już tak zdrowy. Będzie miał większy ubytek białek (wyższa i agresywniejsza temperatura obróbki cieplnej) i może zawierać rakotwórcze związki powstające w wyniku kapania tłuszczu na węgiel. Tradycyjny grill wymaga posmarowania mięsa drobiowego znacznie większą ilością tłuszczu.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE