Krzepliwość krwi. Czy zmiana odżywiania pomoże przy bliznowcu? [Porada eksperta]

2018-03-05 9:53

Po usunięciu żyły powierzchniowej w miejscu podwiązania (na wewnętrznej stronie uda) wszystko było w porządku, ale do czasu. Przebyta zatorowość płucna wymusiły stosowanie Warfinu przez kilka lat, przy INR w granicach 2,5. Ten proces leczenia trwał już 3 lata, gdy zaczęło się przesączanie w miejscu podwiązania. Wizyty u lekarzy: dermatologa, angiologa oraz chirurga ogólnego skończyły się niczym. Od pół roku moje INR wynosi 1,0, ale problem istnieje. Rana wymaga stosowania opatrunku.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W twoim przypadku warto skorzystać z porady hematologa, który ma największa wiedzę w zakresie chorób krwi i jej krzepliwości i być może zleci ci wykonanie badań, które wskażą przyczynę tego stanu. Z mojego punktu widzenia sensownym wydaje się skontrolowanie twojej diety pod kątem spożywanej przez ciebie witaminy K, czy jest jej odpowiednia ilość, oraz monitorowanie pracy wątroby. Być może produkuje ona za mało białka biorącego udział w krzepliwości krwi z powodu przeciążenia. Bierzesz dużo leków, nie oszczędzasz jej jedzeniem. Gorąco namawiam na wizytę u hematologa.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta