Kiszone jabłka - jak jeść, jak zrobić. Właściwości zdrowotne kiszonych jabłek

2020-11-03 10:34 Magda Mazurek

Kiszone jabłka jednym smakują, innym nie. Nie ma wątpliwości, że warto ich spróbować. Może przekonają was liczne właściwości zdrowotne kiszonych jabłek? Zrobić je bardzo łatwo, niestety gorzej z zakupem. Wypróbujcie - tego trzeba spróbować, żeby wyrobić sobie zdanie.

Kiszone jabłka nie są powszechnym przysmakiem w Polsce, chociaż jabłek u nas pod dostatkiem - mało kto zna w ogóle smak kiszonych jabłek. Jednak zdecydowanie warto go poznać! Kiszone jabłka mogą być alternatywą dla musów jabłkowych, które robimy na zimę. Pieczone lub smażone jabłka z dodatkiem przypraw zamykamy w słoikach i mamy w ten sposób pyszny farsz do ciast, także do lubianej przez Polaków szarlotki. 

Kiszone jabłka sprawdzą się jako jabłka w wersji "wytrawnej", czyli dodatek do obiadów. 

Kiszone jabłka - właściwości

Kiszenie jabłek pozwala zachować ich cenne właściwości zdrowotne, a do tego dochodzi "bonus" w postaci bakterii probiotycznych powstałych w procesie fermentacji. Kiszone jabłka pomagają uregulować rytm wypróżnień, dbają o naszą odporność zwiększając liczbę dobrych bakterii w jelitach.

Kiszone jabłka chronią przed zaparciami, a dzięki zawartości błonnika zmniejszają wchłanianie cholesterolu i skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem

Kiszone jabłka pomagają w odchudzaniu i przyspieszają przemianę materii. Kiszenie owoców, także jabłek, sprawia, że mają niższą zawartość cukru.

Polecamy: KISZONKI to najlepszy PROBIOTYK

Kiszone jabłka - smak

Kiszone jabłka mają kwaskowaty smak, powinny być także miękkie. Ważne, aby wybierać jabłka nie uszkodzone i nie obite. Nie powinno się także usuwać z nich szypułek - jest to ważne, bowiem uszkodzone jabłka chłoną solankę i tracą smak. Zawierają wtedy też dużo soli.

Kiszone jabłka - jak zrobić

  • 6 małych jabłek 
  • laska cynamonu, złamana na pół
  • 15 goździków
  • 100 g miodu
  • 10 łyżek zalewy po kiszonych cytrynach lub z innej kiszonki - jeżeli nie masz zalewy po kiszonkach dodaj 15 g soli gruboziarnistej
  • 3 plastry korzenia imbiru
  • 1 litr wody mineralnej

Przepis:

  1. Najpierw rozpuść miód w wodzie, najlepiej bez jej podgrzewania.
  2. Do wody dodaj zalewę z kiszonek lub sól.
  3. Jabłka umyj, ale nie obieraj ich ze skóry ani nie odrywaj szypułek - uszkodzona skórka jabłka sprawi, że będą chłonąć zalewę za bardzo i stracą smak. Jabłka muszą być małe i twarde.
  4. Do słoika wrzuć imbir (pokrojony i obrany ze skóry). Następnie ułóż w słoiku jabłka. Dodaj cynamon.
  5. Słoik zalej wodą z miodem i zalewą.
  6. Słoik odstaw na około miesiąc w ciepłe miejsce. Potem ukiszone przechowuj w lodówce albo w chłodnym miejscu - np. na balkonie – wytrzymają co najmniej 6 miesięcy.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE