Kaloryczność posiłków a spowolnienie metabolizmu [Porada eksperta]

2017-08-23 11:49

Mam 19 lat i 160 cm wzrostu, w ostatnim czasie, tj. około 5 tygodni, schudłam 6 kg. Najprawdopodobniej przyjmowałam 1200-1300 kcal dziennie. Dodatkowo dużo się ruszałam, zwłaszcza na rowerze. Zaczęłam ćwiczyć i chciałabym zwiększyć kaloryczność posiłków, gdyż dieta ta spowodowała u mnie spowolnienie metabolizmu. Gdy zwiększę kaloryczność do 1600 kcal dziennie i dodatkowo będę ćwiczyła 40 minut dziennie, to utrzymam wagę? Czy przytyję?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Zakłopotana Zwiększenie kaloryczności diety do 1600 kcal, czyli o 400 kcal i aktywności fizycznej będzie dalej konsekwentnie obniżało tempo twojego metabolizmu. Do 28 roku życia wzmacniasz kości, zagęszczasz narządy wewnętrzne i dodatkowo budujesz masę mięśniową. Wszystkie te komponenty ciała będą ci służyć przez całe życie. W związku z tym, twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi przynajmniej 2200 kcal. I taka kaloryczność diety upoważnia cię do podjęcia wysiłku fizycznego. W przeciwnym razie, dalej będziesz miała niski metabolizm i gromadziła tkankę tłuszczową. Istnieje też ryzyko utraty miesiączki, pojawienia się osteoporozy, zaburzeń odżywiania i kontuzji. Czy właśnie tego chcesz? Naturalnym procesem jest zwiększanie masy ciała pod wpływem ćwiczeń, a to się wiąże z większym zapotrzebowaniem na energię i składniki odżywcze. Zwiększ kaloryczność diety do 2200 kcal (przynajmniej) i wtedy rozpocznij planowany trening (najlepiej z trenerem), który zapewni ci umięśnione i wysportowane ciało. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta