Kaloryczność diety przy insulinooporności [Porada eksperta]

2016-03-18 17:36

Insulinooporność stwierdzono u mnie ok. roku temu. Dostałam Glucofage 1500 na dobę. Dołączyłam do grupy wsparcia i zaczęłam stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym. Wyeliminowałam z diety ziemniaki, biały ryż, białe makarony. Chleb jadłam tylko żytni pełnoziarnisty. Ale po pewnym czasie przyszedł kryzys i się poddałam. Postanowiłam skorzystać z pomocy dietetyka. Jestem po wizycie u niego i jestem zaskoczona, ponieważ zastosował u mnie dietę 1200 kcal. W jadłospisie mam rozpisany chleb graham, biały ryż czy ziemniaki. Pomiar miałam robiony na urządzeniu Tanita i wg niego zapotrzebowanie na kalorie mojego organizmu w stanie spoczynku to ok. 1600 kcal. Czy dieta nie jest zbyt mało kaloryczna? I czy te produkty mogą być stosowane przy insulinooporności?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Trudno mi stwierdzić, jaka idea przyświecała dietetykowi, ale dieta dla Ciebie nie powinna być mniejsza niż dobowe zapotrzebowanie kaloryczne w stanie spoczynku, czyli powinna mieć przynajmniej 1600 kcal. Tak niskokaloryczna dieta (1200 kcal), przy braku aktywności i lekach, które bierzesz, może dać efekt przyrostu masy ciała. Z kolei skomponowanie jadłospisów z produktów o wysokim IG, to być może efekt np. twoich problemów z trawieniem produktów wysoko błonnikowych, bo masz po nich wzdęcia czy bóle brzucha, czasem tak się robi. Spróbuj zamienić ziemniaka na batata (średnio batat ma ok. 200 g), biały ryż na kaszę.

Poradnik zdrowie: insulinooporność

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta