Jakie produkty na obniżenie poziomu estrogenu po terapii raka piersi? [Porada eksperta]

2015-06-15 11:05

Jestem po terapii hormonozależnego nowotworu piersi. Mam problem dotyczący jedzenia. Prawie wszystko, co czytam, sobie zaprzecza. Wyczytałam, że idealne na obniżenie poziomu estrogenu są np. otręby pszenne. Natomiast w innym miejscu przeczytałam, że otręby pszenne są bardzo dobrym źródłem fitoestrogenów (mój lekarz powiedział, żeby na nie także uważać, gdyż działają podobnie jak naturalny estrogen). Czy są pokarmy (jakie?), które można jeść na obniżenia poziomu estrogenu, ale takie, żeby nie zawierały fitoestrogenów?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Trochę informacji o fitoestrogenach
  2. Jakie produkty mogą obniżać poziom estrogenu?

Dr internet w trudnych przypadkach, jakim ty jesteś, może wprowadzić spory chaos i dezorientację. Prawdopodobnie autorowi chodziło o to, że dieta uboga w błonnik może prowadzić do powstania nowotworów hormonozależnych. A otręby pszenne rzeczywiście zawierają dużo błonnika. Fitoestrogeny polecane są przy prewencji nowotworów.

Trochę informacji o fitoestrogenach

Ale po kolei. Fitoestrogeny są związkami pochodzenia roślinnego o budowie niesteroidowej, wykazują szereg działań estrogenopodobnych. Wyróżnia się: izoflawony (obecne w soi i jej przetworach, soczewicy, fasoli, grochu bobie, produktach zbożowych), lignany (obecne w nasionach lnu, owocach pestkowych, nasionach słonecznika, oleju rzepakowym, piwie, zbożach) i kumestany (obecne w kiełkach zbóż i roślin pastewnych). Głównymi przedstawicielami izoflawonów są genisteina i jej prekursor biodhanina A oraz daidzeina i jej prekursor formononetyna. Mimo że w budowie przypominają hormony estrogenowe mechanizm ich działania jest nieco inny. Przyłączają się głównie do receptorów estrogenowych beta, a w mniejszym stopniu do alfa, dlatego w niektórych przypadkach chorób nowotworowych są polecane.

Podczas metabolizowania estrogenów powstają różne związki: 2-hydroksyestron (2-OHE), który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, oraz 16alfa-hydroksyestron (16alfa-OHE), wykazujący działanie prokancerogenne. Ich stosunek do siebie określa indeks estrogenowy, który można zbadać. Wynik informuje, czy pacjentka zareaguje na lecznicze działanie antyestrogenów, czy wręcz odwrotnie. Dlatego "świeże" przypadki hormonozależne nowotworu piersi wymagają unikania fitoestrogenów, natomiast ozdrowieńcy i kobiety, którym zależy na profilaktyce, nie powinni się ich wystrzegać. Nie można nie zauważyć, że kobiety żyjące w Tybecie, a odżywiające się cieciorką, czy Japonki - rzadziej chorują na nowotwór piersi niż Europejki.

Jakie produkty mogą obniżać poziom estrogenu?

Rośliny kapustne, a właściwie indol w nich obecny; oraz siemię lniane, sezam, rumianek; kwercytyna z zielonej herbaty, rumianek, propolis, owoce cytrusowe z naringerinami, rezweratrol z czerwonego wina i winogron.

Produkty antyestrogenowe, które powinny znaleźć się w twojej diecie, to: rośliny kapustne, owoce cytrusowe, białe pieczywo, ekologiczny nabiał (chudy), mięso drobiowe oraz ryby z kwasami omega-3, kurkuma, tymianek, oregano; z ziół - rumianek. Warto też uważać na estrogeny ze środowiska, które są obecne w opakowaniach plastikowych z twarogami, sokami, w kosmetykach czy niektórych pastach do zębów.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta