Jaka może być przyczyna zgagi? [Porada eksperta]

2015-02-15 7:17
Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Od ponad roku mam zgagę po zjedzeniu twarogu i jogurtów owocowych, a także po zjedzeniu wieczorem banana (dziwne, bo w ciągu dnia, jak zjem banana, to nic się nie dzieje). Bardzo lubię twaróg, zwłaszcza rano na śniadanie, np. z dżemem. W takiej sytuacji biorę Ranimax lub leki zobojętniające. Co może być przyczyną zgagi? Czy to nadkwasota, refluks? Co robić?

Przyczyn może być wiele, od zapalenia śluzówki przewodu pokarmowego, po chorobę Leśniewskiego-Cronha czy Helicobakter Pylori. Musisz iść do gastrologa, aby postawił diagnozę i wdrożył leczenie. Z pewnością powinnaś zweryfikować dietę i odstawić produkty, po których czujesz zgagę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE