Jaka może być przyczyna zaparć? [Porada eksperta]

2016-04-28 15:37

Niedawno brałam tabletki na jelita (Duspatalin retard), gdyż nie dawał mi spokoju ból, który lokalizował się pod prawym żebrem i po prawej stronie w dole brzucha. Lekarz stwierdził, że mam opuchnięte jelito, bo czuł je przy dotykaniu i przepisał te leki. Przez pierwsze 2 tygodnie wszystko było dobrze, ból zniknął, codziennie normalnie się wypróżniałam, a teraz nic mnie boli, ale mam zaparcia. Od 4 dni nie mogę się wypróżnić, co jest dla mnie uciążliwe. Biorąc te tabletki przeszłam na dietę lekkostrawną, według zaleceń lekarza. Jem pszenne pieczywo, twaróg, rozdrobnione owoce i warzywa, kefir, jogurt naturalny, gotowane mięso, kaszę jaglaną. Wszystko takie, aby długo nie zalegało w żołądku. Zrezygnowałam na okres leczenia z suszonych owoców, nasion, orzechów, ciemnego pieczywa, ogórków, rzodkiewki, brokułów, kalafiora, fasoli, groszku. Uprawiam sport 5-6 razy w tygodniu. Dodatkowo przez ten czas schudłam 2 kg i obecnie ważę 45 kg przy wzroście 159 cm. Zatrzymała mi się miesiączka (na pewno nie jestem w ciąży, ponieważ nie współżyję). Czy to może mieć wpływ na zaparcia?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W twoim przypadku należy poszerzyć diagnostykę jelita cienkiego i jego motoryki. Ból i opuchnięcie, spadek masy ciała mogą wskazywać na jego stan zapalny. Oprócz morfologii i oznaczenia CRP należy zacząć diagnostykę w kierunku czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego. Powinien być wykonany między innymi posiew kału, USG jamy brzusznej, badanie z kontrastem jelita cienkiego i ewentualnie rezonans. O dokładnej diagnostyce powinien zadecydować specjalista gastrolog (którym nie jestem). Przyczyną zaparć mogą być też błędy dietetyczne. Możesz jeść zbyt mało kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu, szczególnie że dużo ćwiczysz, możesz też wypijać zbyt małą ilość wody i masy kałowe są zbyt zbite i trudno im jest się przemieszczać. Dopiero po zrobieniu badań będzie więcej wiadomo, jaką dietę zastosować, czy ma ona ograniczać spożycie twardego błonnika, czy zwiększać i uplastyczniać masy kałowe.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta