Jaka dieta ubogosolna i ubogocholesterolowa przy nadciśnieniu? [Porada eksperta]

2015-02-17 19:03

Kardiolog oprócz zmiany po raz któryś leków zaleciła mi dietę ubogocholesterolową (biorę leki) i ubogosolną. Jestem wykończona szukaniem jakichś diet i do końca nie wiem, czy jem wystarczająco i prawidłowo. Ograniczenia w diecie stosuję od dawna. Jak to okiełznać, szczególnie przy ograniczonej soli? Praktycznie nie ma produktu bez soli. Jak wyliczyć te pół łyżeczki?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Polecam ci najzdrowsza dietę świata DASH. Opracowana przez amerykańskich dietetyków dla osób wrażliwych na sól, doskonale zbilansowana, również pod względem cholesterolu i potasu. Jako dieta lecznicza stosowana jest także do odchudzania. Oparta jest na warzywach, rybach, chudym nabiale, drobiu i dobrych tłuszczach oraz ziołach. Z wyłączeniem fast foodów i produktów gotowych typu sosy w proszku, papieru do pieczenia, zup w proszku. Obowiązuje czytanie etykiet produktów i ich weryfikacja. Wystarczy 2 tygodnie "odwyku" od soli i smak ma pani jak niemowlę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta